Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nimeni nu va fi iertat: Mii de proprietari de locuințe au fost obligați să facă asta

© Sputnik / Miroslav Rotariдом
дом - Sputnik Moldova
Abonare
Fiscul a demarat acțiuni de conformare în privința a 1 514 persoane fizice – proprietari care transmit în chirie bunuri imobile.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. În doar trei luni ale anului curent, la Serviciul Fiscal de Stat au fost înregistrate peste trei mii de contracte de locațiune.

SFS a extins și pentru anul 2019 acțiunile de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Scopul acestora este de a asigura un nivel înalt de conformare fiscală în acest domeniu de activitate.

Тюльпаны - Sputnik Moldova
Societate
Belea pe capul comercianților de flori: Iată ce au pățit sute dintre aceștia

Astfel, pe parcursul lunilor ianuarie-martie curent, peste o mie de persoane fizice au înregistrat 3 135de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile de deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

În același timp, pe parcursul a trei luni ale 2019 au fost identificate 1 514 persoane fizice – proprietari, care transmit în chirie bunuri imobile, în privința acestora fiind demarate acțiuni de conformare.

Inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 150 persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, la buget fiind calculate suplimentar plăți de bază – 126,4 mii lei, penalități – 5,5 mii lei și amenzi – 27,1 mii lei.

În context, Serviciul Fiscal de Stat le recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

Банкноты номиналом 500, 200 и 50 леев - Sputnik Moldova
Îi priveşte pe toţi moldovenii: Iată ce riscă dacă nu fac asta în timp de o lună

În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

SFS atenționează că cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Fluxul de știri
0