Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon ar putea desemna premierul în lipsa unei conduceri a Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Instituția prezidențială a depuns o sesizare la Curtea Constituțională pentru a obține interpretarea privind dreptul Președintelui de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a solicitat magistraților Curții Constituționale să se pronunțe asupra dreptului său, în calitate de șef al statului, de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Sesizarea a fost depusă astăzi, 23 aprilie, la Curtea Constituțională, de către consilierul în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentantul preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, Maxim Lebedinschi.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

Consilierul prezidențial a explicat că Moldova se află acum într-o criză politică fără precedent, când, la două luni de la alegeri, Parlamentul este încă nefuncțional, iar fracțiunile care au fost constituite în noul Legislativ, nu se pot înțelege asupra unei majorități parlamentare care să aleagă organele de conducere a forului legislativ și să desemneze noul Guvern.

”În 27 de ani de independență nu a fost o asemenea situație de criză politică. Am venit cu această sesizare ca Înalta Curte să ne comunice dacă președintele Republicii Moldova este obligat să propună candidatura primului ministru în cazul incapacității Parlamentului de a activa și de a se convoca în ședință”, a spus Lebedischi.  

Potrivit consilierului prezidențial, dacă avizul Curții va fi pozitiv, șeful statului va consulta fracțiunile parlamentare după care va desemna premierul.

Lebedinschi a precizat că președintele nu analizează la moment nicio candidatură la funcția de premier. Totodată, consilierul prezidențial a precizat că această sesizare nu poate fi legată cu o eventuală declanșare a alegerilor parlamentare anticipate.

Autorul sesizării a solicitat Curții Constituționale examinarea documentului în regim de urgență.

”Sperăm ca într-o săptămână două să avem un răspuns”, a declarat consilierul prezidențial.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0