Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vladimir Zelenski - Cine este umoristul care a ajuns președinte de țară?

© Sputnik / Стрингер / Trecere la banca de fotografiiДебаты кандидатов в президенты Украины
Дебаты кандидатов в президенты Украины - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cine este noul președinte al Ucrainei și cum a ajuns acesta să candideze pentru funcția de șef al statului.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik, Octavian Racu. Vladimir Zelenski s-a născut pe 25 ianuarie 1978, în orașul Krivoi Rog, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Aleksandr Zelenski, este matematician, programator, doctor în științe tehnice, iar mama, Rimma Zelenski, a activat în calitate de inginer.

Alegeri - Ucraina - Sputnik Moldova
Ucraina: Rezultatele alegerilor - Peste 95 la sută din procesele verbale, procesate

A locuit patru ani cu părinții în Mongolia, orașul Erdenet, unde tatăl său a fost trimis pentru a participa la construcția unei întreprinderi de minerit și prelucrare.

În copilărie a practicat lupte greco-romane, haltere, pian, dans, volei și baschet. S-a remarcat prin participarea la diverse activități artistice extra-școlare.

La 16 ani i sa oferit o bursă de studii în Israel, însă a tatăl său i-a interzis categoric să plece de acasă.

De pe băncile școlii a visat la o carieră de diplomat, însă a urmat în cele din urmă facultatea de drept la Institutul de Economie din Krivoi Rog al Universității Naționale de Economie din Kiev. Nu a activat niciodată în calitate de jurist.

Înființarea echipei “Kvartal 95”

În clasa a 11-a a înființat o echipă de KVN - concurs de satiră și umor foarte popular în spațiul ex-sovietic. Echipa a devenit cunoscută cu numele “Kvartal 95” (Cartierul 95), care între 1998-2003 a reușit să ajungă în liga superioară, devenind foarte populară la Moscova.

În anul 2003, postul de televiziune ucrainean „1+1” (aflat în proprietatea omului de afaceri Igor Kolomoiski) i-a propus lui Zelenski și echipei lui să organizeze o serie de concerte cu cele mai reușit scene din evoluțiile acestora.

Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Îl felicit pe Vladimir Zelenski cu această victorie convingătoare - Detalii

În 2004, “Kvartal 95” a început să dezvolte scenariile diverselor show-uri, activând totodată și în alte emisiuni, cu intenția de a strânge suficiente resurse pentru lansarea propriului proiect. În anul 2005, postul de televiziune Inter a lansat show-ul “Vechernyi Kvartal” (Cartierul de Seară) al cărui autor, regizor și moderator a devenit Zelenski. În scurt timp, emisiunea, în care erau satirizați toți politicienii ucraineni (atât cei de la putere, cât și cei din opoziție), devine una din cele mai populare din țară.

Până prin 2014 a participat în calitate de actor și producător la realizarea mai multor proiecte TV, seriale și filme în Ucraina și Rusia, reușind să-și creeze un adevărat imperiu media. Mai târziu, această cooperare cu actorii și companiile din Rusia vor servi drept temei pentru acuzații de „conexiuni cu Moscova”.

Zelenski și echipa lui au sprijinit „Euromaidanul”, manifestațiile din 2014-2015 împotriva președintelui de atunci, Viktor Ianukovici, iar mai târziu au susținut și acțiunile militare ale guvernului de la Kiev în Estul Ucrainei.

Din serial, în lumea reală

Pe 16 noiembrie 2015 lansează serialul “Sluga Poporului”, o comedie în care personajul central – profesorul de istorie Vasile Goloborodko - ajunge accidental președinte al țării, declarând război oligarhiei și corupției. Show-ul devine foarte popular, iar în octombrie 2017 are loc premiera celui de-al doilea sezon. Anume în acea perioadă în spațiul public sunt vehiculate zvonuri despre intenția lui de a candida pentru funcția de președinte, însă Zelenski a negat aceste speculații.

Pe 2 decembrie 2017 a fost înregistrat partidul “Sluga Naroda” (Sluga Poporului), care preia denumirea serialului lui Zelenski. Președintele noii formațiuni devine omul de afaceri Ivan Bakanov, directorul studioului „Kvartal 95”. Acest pas a întărit suspiciunile legate de planurile de viitor ale lui Zelenski.

Alegri prezidențiale în Ucraina - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile din Ucraina, o competiție a populiștilor

De altfel, transferul de imagine de la un serial de mare audiență, la o nouă formațiune politică a fost un mare succes. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în aprilie 2019, partidul “Sluga Naroda” se află pe primul în topul preferințelor, cu 12,4 la sută. În sondajul companiei “Socioprognoz” din martie 2019, formațiunea era cotată cu 19,3 la sută. În perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, „Sluga Naroda” are toate șansele să devină principala forță în noul legislativ.

În noaptea de revelion, 31 decembrie 2018, în timpul transmiterii discursului tradițional al președintelui Petro Poroșenko, Vladimir Zelenski își anunța oficial intenția de a candida pentru funcția de președinte al Ucrainei.

Este căsătorit cu Elena Zelenski (nume înainte de căsătorie - Kiyașko), are o fiică – Alexandra (născută în 2004) și un băiat Kiril (născut în 2013).

Sprijinul pe care l-a primit din partea imperiul mediatic al oligarhului Igor Kolomoiski (fugit peste hotarele țării) a servit drept prilej pentru acuzațiile de conexiuni cu cercurile oligarhice. Totuși, Vladimir Zelenski a susținut de fiecare dată că este o figură independentă, iar în cadrul dezbaterilor din 19 aprilie a promis chiar să trimită după gratii toate persoanele care vor fi găsite vinovate de delapidări sau corupție, inclusiv Kolomoiski.

Fluxul de știri
0