Încă o bombă în Sri Lanka - Opt elevi români sunt acolo

© REUTERS / STRINGERВзрывы в церквях на Шри-Ланке
Взрывы в церквях на Шри-Ланке - Sputnik Moldova
Abonare
Îngrijorător este faptul că nu se știe dacă mai există asemenea DEI plasate și, în al doilea rând, gradul de violență în Sri Lanka poate atinge cote alarmante după aceste atentate cumplite – putând apărea reacții greu de anticipat.

BUCUREȘTI, 22 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un aspect este absolut clar: atacul din Sri Lanka a fost meticulos organizat, în condițiile în care s-a derulat simultan în mai multe zone. Și, în plus, nu vorbim de o zonă cu populație musulmană majoritară, ci de o minoritate de circa 10% - deci din care cu greu se putea forma o grupare radicală.

Traduse aceste două aspecte, rezultă că era practic imposibil ca o asemenea operațiune teroristă să se desfășoare fără o intervenție a unui serviciu străin performant (sau a unei armate private), fie fără largul concurs al autorităților. Când spun ”concursul autorităților”, nu mă refer la implicarea lor – ci dimpotrivă, la neimplicare și neatenție incosștientă, lipsa de profesionalism etc. 

Взрывы в церквях на Шри-Ланке - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin, reacţie la atacurile din Sri Lanka, în care au murit peste 200 de persoane

De altfel, conform unor date publicate de presa britanică, pe 11 aprilie, poliția din Sri Lanka ar fi avut un document intitulat ”Informații despre un presupus atac de plan” – prin care o agenție străină de informații străine iar fi informat asupra pericolului – și că o gruparea vizată ar fi .

Dovezile arătau faptul că grupul islamist National Thowheed Jamaath (NTJ), puțin cunoscut, s-a format în 2014 în Kattankudy, un oraș dominat de musulmani din estul Sri Lanka.

Acest grup s-ar fi făcut vinovat de profanarea unor temple și statui budiste – credința majoritară în Sri Lanka – și că liderul lor ar avea legătură cu ISIS. 

Взрывы в церквях на Шри-Ланке - Sputnik Moldova
Noul bilanț al atacului din Sri Lanka: 207 morți. Au fost reținuți 7 suspecți

Cu toate acestea, un raport al MI5 realizat la scurt timp după atentate și menționat în presa britanică (Daily Mail nu relevă legături cu Statul Islamic. Mai mult, atentatele nu au vizat nici un locaș de cult budist, așa cum s-a petrecut în situațiile anterioare, în care este considerată vinovată gruparea NTJ.

De menționat un alt fapt extrem de îngrijorător: la finele serii un alt DEI (dispozitiv exploziv improvizat) a fost dezamorsat pe aeroportul internaţional din Colombo, Katunayake, fiind  dezamorsat de pirotehnist.

Îngrijorător este faptul că nu se știe dacă mai există asemenea DEI plasate – și, în al doilea rând, gradul de violență în Sri Lanka poate atinge cote alarmante după aceste atentate cumplite – putând apărea reacții greu de anticipat.

Având în vedere aceste argumente și perioada prin care trecem, dominată de atentate, inconștiența autorităților din Sri Lanka nu poate fi caracterizată decât ca absolut condamnabilă! (la finalul textului, vezi desfășurarea atacului – sursa ”Daily Mail”). 

Кровавая Пасха на Шри-Ланке - Sputnik Moldova
Video
Paștele în Sri Lanka - Video

În aceste condiții este de menționat știrea transmisă de Agenția Națională Agerpres, conform căreia opt elevi români se află acum în Sri Lanka. Ei sunt elevi ai Colegiului ”Costache Negruzzi” din Iaşi și sunt acolo în cadrul unui schimb internaţional şi cultural.

Sunt elevi din clasele a X-a şi a XI-a, care au plecat din țară marţi, 16 aprilie, către Colombo, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Sri Lanka. Întoarcerea era programată pentru vineri, 26 aprilie.

Sursa citată a discutat cu directorul Colegiului din Iași, care a declarat că a vorbit cu profesoara care îi însoţeşte.

”Copiii sunt în siguranţă şi se bucură de protecţia autorităţilor”, spune directoarea, care precizează că ”vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă”.

Evident, acea „protecție a autorităților” într-o țară aflată în stare de șoc este obligatorie, dar… nu chiar liniștitoare. În același timp însă, există o serioasă acțiune la MAE, care a constituit o ”celula de criză” în cazul atacurilor din Sri Lanka și are special în atenţie grupul de elevi de la Iaşi.

”Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo”, spune și MAE, care însă anunță că adolescenții români urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de… 26 aprilie. Deci nu mai devreme decât era programat! 

Fără să vreau, îmi aduc aminte de efortul (financiar) făcut în cazul aducerii - într-o ciudată grabă! - a lui Nicolae Popa de la Jakarta – cu un avion privat, chiar din clasa de lux! Oare nu se putea găsi o soluție pentru aducerea mai rapidă a elevilor români? 

Взрывы в церквях на Шри-Ланке - Sputnik Moldova
A opta explozie în Sri Lanka - Live

Reamintim că duminică, în ziua de Paști a catolicilor, la Colombo au avut loc opt atentate teroriste cu bombă la trei biserici (catolice), dar și la trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi în două locuri publice - unul fiind grădina zoologică. Au murit peste 200 de oameni și câteva sute sunt răniți.

Atacuri în Sri Lanka

Fluxul de știri
0