Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un adevăr trist: Veteranii rămân doar în amintirile noastre

© RIA Novosti / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaВетераны на Красной площади перед началом парада
Ветераны на Красной площади перед началом парада - Sputnik Moldova
Abonare
Este clar că situația actuală se deosebește de cea de la sfârșitul anilor `80 și, cu atât mai mult, de cea de la sfârșitul războiului; este firesc că astăzi apar noi puncte de vedere în interpretarea istoriei.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. Pe 25 aprilie, la Sankt Petersburg, va avea loc al IX-lea Forum Internațional „Marea Victorie, cucerită prin unitate”, dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea definitivă a orașului Leningrad din blocada fascistă.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia: Putin se oferă să trimită specialiști ruși pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame

La lucrările Forumului vor participa peste 250 de delegați din fostele republici sovietice. Scopul Forumului este păstrarea memoriei istorice comune despre Marele Război pentru Apărarea Patriei și despre aportul comun al popoarelor URSS în victoria asupra fascismului. Sunt așteptate delegații din țările CSI, Țările Baltice, Abhazia, Georgia și Osetia de Sud.

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru problemele colaborării culturale internaționale, copreședintele direcției Fondului interstatal pentru colaborare umanitare a țărilor membre ale CSI, Mihail Șvîdkoi, a vorbit în cadrul conferinței de presă desfășurată la AIȘ „Rossia segodnia” despre sarcina ce stă în fața participanților la Forum.

„Este clar că situația actuală se deosebește de cea de la sfârșitul anilor `80, și, cu atât mai mult de cea de la sfârșitul războiului. Este firesc că astăzi apar noi puncte de vedere în interpretarea istoriei”, a menționat Șvîdkoi.

Potrivit acestuia, cel mai important este să păstrăm fiecare crâmpei din amintirile celor care au mai rămas în viață. Este important să conștientizăm că amintirile despre război vor fi păstrate de oamenii care nu au luptat, care nici nu erau copii în timpul războiului.

„Cu părere de rău, aniversarea a 75-a de la Marea Victorie este un bilanț trist, marea majoritate a veteranilor nu mai sunt în viață. Ei vor rămâne doar în amintirile noastre. Generația mea s-a mândrit mereu că eram copiii eliberatorilor. Ne-am născut îndată după război, dar avem și noi deja destui ani”, a declarat Șvîdkoi.

Păstrarea memoriei va rămâne pe seama urmașilor noștri care, deși locuiesc în țări diferite, trebuie să nu uite că istoria comună este ca un destin. În calitatea sa de platformă pentru păstrarea istoriei, Forumul este extrem de important.

„Vor sosi oameni acre se vor ocupa de istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei tot așa cum noi astăzi ne ocupăm de istoria Primului Război Mondial sau a Războiului Civil”, a încheiat Șvîdkoi.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0