Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât va costa în acest an masa de Paște

© Sputnik / Miroslav RotariПасхальная ярмарка в центре Кишинева 2018
Пасхальная ярмарка в центре Кишинева 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Un simplu calcul al produselor care, în mod tradițional, nu lipsesc de pe masa de Paște a fiecărui creștin se ridică la peste 3 mii de lei.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Masa de Paște este întotdeauna încărcată cu bunătăți, care mai de care mai gustoase. Indiferent de situația materială, toți moldovenii se străduie să pregătească pentru masa de Învierea Domnului mâncărurile specifice acestei date.

Astfel, de pe masă în ziua de Paște nu va lipsi Pasca, mielul, ouăle roșii și brânza de oi proaspătă sau cum i se mai spune în popor – cașul. Pe masă vor fi, desigur, și bucate din carne de porc, diferite mezeluri și mâncăruri calde. Toate acestea vor fi completate și cu salate, măsline, muștar și desigur vinul roșu sau alb.

Пасхальная ярмарка в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Cât va costa în acest an carnea de miel pentru masa de Paște

Corespondentul Sputnik Moldova a făcut un calcul al prețurilor tuturor acestor bucate. La piață un kilogram de carne de miel variază între 65-80 de lei. În schimb, în magazine kilogramul de miel este cu mult mai scump decât direct de la proprietar și piață și depășește 100 de lei, ajungând până la 112 lei per kilogram.

Un kilogram de brânza de oi proaspătă costă în aceste zile 70-75 de lei, iar 10 ouă – în jur 14-17 lei.

Pasca se vinde la un preț de 40 – 70 de lei, iar rulada produsă de cel mai mare producător de panificație din țară costă 44 de lei. Cozonacii au prețuri diferite în funcție de mărime.

Roșiile se vând la piață cu 35-40 de lei kilogramul, la fel și castraveții. Ceapa verde, pătrunjelul și mărarul puteau fi cumpărate cu câte 5 lei – o legătură mică. Un kilogram de ridichi costă 22 de lei.

De obicei, cu o zi înainte de Paște, comercianții de la Piața Centrală din Chișinău majorează prețurile. Așa că, dacă vreți să economisiți din bani, ar fi bine procurați aceste produce din timp.

Dacă mai adăugăm mezelurile, vinul, dulciurile și fructele, atunci sumele cheltuite pentru a pregăti masa de Paște trec de 3 mii de lei.

Anul acesta Paștele va fi sărbătorit în zilele de 28-29 aprilie, zile care sunt declarate libere în Republica Moldova.  

Fluxul de știri
0