Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos. În această săptămână, postul devine mai aspru, iar slujbele care se ţin în biserici au o semnificaţie aparte, spune teologul Sergiu Crudu.
„Săptămâna patimilor este o săptămână cu o intensitate deosebită din punct de vedere duhovnicesc. Acele evenimente au avut un efect cosmic asupra întregii omeniri”, spune teologul Sergiu Crudu.
„În ziua de luni, biserica ne pune în față acea pildă cu smochinul neroditor, dar și pilda lui Iosiv, fiul patriarhului Iacob. Iosiv a fost vândut de frații săi în Egipt. Respectiv, el a fost trădat la fel ca si mântuitorul”, adaugă teologul.
În Marțea Seacă, la fel ca și în prima zi din Săptămâna Patimilor, se ține post riguros și se spun rugăciuni.
„În cadrul serviciilor divine, se citesc cele două parabole din Biblie - Pilda celor zece fecioare, care așteptau să vină mirele Hristos și Pilda înmulţirii talanţilor, care ne învață să folosim util darurile primate”, spune Sergiu Crudu.
Potrivit tradiției populare, miercuri, când creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ieremia, este ultima zi când mai sunt permise lucrările în câmp. Bătrânii țin post negru în această zi, pentru a fi feriți de boli pe tot parcursul anului.
„Sfânta Scriptură ne vorbește în această zi despre acea femeie păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Aici, mântuitorul ne arată ca acea femeie păcătoasă a fost iertată, fiindcă a iubit. Dragostea ei a fost cea care a determinat-o sa-l cinstească pe mântuitorul Hristos”, adaugă teologul.
Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor pentru 30 de arginţi.
Iar în Joia Mare în biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii. De asemenea, se aminteşte despre spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos şi Cina cea de Taină.
„Joi, avem Cina cea de Taină la care s-a instituit taina sfintei liturghii. Atunci când mântuitorul spune că aceste este trupul meu, sufletul meu. Tot joi are loc prinderea si arestarea lui Isus”, adaugă Teologul Sergiu Crudu.
Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar vineri este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. În această zi se ține post negru.
„În această zi a avut loc răstignirea mântuitorului. În această zi nu se face sfânta liturghie, dar se ține post negru”, spune teologul Sergiu Crudu.
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor. În această sfântă zi este prăznuită îngroparea trupească a lui Iisus Hristos.
Autor: Silvia Zavadovschi