Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Abonare
Primele trei zile din săptămână sunt dedicate amintirilor ultimelor discuții ale lui Iisus cu poporul și ucenicii. Serviciile divine din următoarele zile sunt legate de patimile Mântuitorului.

CHIȘINĂU, 25 apr — Sputnik. Luni, ortodocșii intră în Săptămâna Mare, numită așa în amintirea ultimelor zile ale lui Iisus pe pământ și a patimilor Lui — este perioada celui mai aspru post înainte de Paște.

Salcie. Ива. - Sputnik Moldova
Floriile sau Duminica Verde

Biserica numeşte toate zilele din Săptămâna Mare "sfinte" și "mari". Primele trei zile sunt dedicate amintirii ultimelor discuții ale lui Iisus cu poporul și ucenicii. În timpul serviciilor divine din aceste zile se citesc toate cele patru Evanghelii. Slujbele din celelalte zile sunt legate de răstignirea şi patimile Mântuitorului — biserica amintește de trădarea lui Iuda, Cina cea de Taină, arestarea lui Iisus, judecata Lui, răstignirea și moartea, înmormântarea Mântuitorului, coborârea în iad și înălțarea celor fără de păcat în rai.

Slujba principală din săptămâna Patimilor este oficiată în Joia Mare, iar în Vinerea Seacă este săvârşit ritualul scoaterii și înmormântării Sfântului Aer. Săptămâna Patimilor se va încheia sâmbătă cu un serviciu divin al bucuriei, cu sfințirea cozonacilor și ouălor.

Chiar în Ziua de Paști, care va fi sărbători în acest an pe 1 mai, noaptea este oficiată o slujbă de sărbătoare. În lăcaşele patriarhale și mitropolitane este adus cu această ocazie Focul Haric de la Ierusalim.

Fluxul de știri
0