Și asta pentru că de la lansarea lui, la 26 martie 2018, au fost oferite familiilor tinere și tinerilor necăsătoriți peste 2000 de credite, în valoare de aproape un miliard de lei. În același timp, Totodată, suma totală a garanțiilor de stat alocată în cadrul Programului guvernamental Prima Casă este de 500 de milioane de lei.
Planuri mărețe pentru viitor: Guvernul anunță Programul Prima Casa 4
Mai precizăm că, potrivit celor mai recente informații oferite chiar de către Guvernul Filip, din cei 2000 de beneficiari ai proiectului, 1450 sunt familii tinere, iar 550 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani, iar valoarea medie a unei locuințe constituie aproximativ 580 de mii de lei. Din totalul locuințelor, 1873 au fost cumpărate în orașe, iar 127 - în sate.
Chiar dacă Guvernul Filip este unul în exercițiu, dat fiind că avem un alt parlament decât cel care l-a investit în funcție, executivul pregătește lansarea Programului Prima Casa 4, destinat angajaților din sectorul privat.
„De acest program vor beneficia angajații din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensații de până la 50% din valoarea creditului Prima Casă. Compensațiile vor fi oferite în funcție de mărimea salariului beneficiarului. Prin aceste fapte, ne dorim ca tinerii noștri să-și construiască un viitor aici, acasă”, a spus premierul Pavel Filip.
Ce va face viitorul guvern cu Prima Casă?
Așa cum am spus mai sus, acest proiect este o reușită incontestabilă. Întrebarea care se pune acum ce se va întâmpla cu acest proiect după ce va fi instalat un nou guvern: va fi sau nu continuat Programul Prima Casă și, mai ales, dacă nu vor avea probleme cei care au beneficiat de creditele și garanțiile oferite de stat.
Pentru a elucida acest aspect, i-am solicitat opinia expertului în economie Viorel Gîrbu. Acesta a spus că Programul Prima Casă va fi sistat sau continuat nu în funcție de ce guvern va fi numit la Chișinău, ci de popularitatea de care se bucură acest program.
"Programul va continua în măsura în care Guvernul va găsi fonduri în bugetul de stat pentru finanțarea acestuia. Legătură directa la acest capitol în funcție de numirea unui nou guvern nu exista. Deși fiecare guvern nou vine cu o viziune politică nouă, asta nu înseamnă că toate inițiativele precedente sunt anulate, doar unele dintre acestea. Atâta timp cât programul se bucura de popularitate, acesta va continua", a spus expertul.
Mort-copt, Guvernul își va respecta obligațiunile luate în cadrul Programului Prima Casă
Vom mai menționa că Programul Prima Casa este aprobat prin lege. Ca sa renunțe la acest Program, următorul guvern va trebui să amendeze sau să abroge respectiva lege. Iar acest lucru va fi unul total antisocial și nepopular (așa cum vor fi și eventualele decizii ale unei viitoare guvernări de a anula creșterile plăților sociale instituite de încă actualii guvernanți).
Și doar am să vă amintesc că, în cadrul pachetului Prima Casa 3, familiile care au copii beneficiază de suport la procurarea primei case. Statul achita 10 la sută din prețul locuinței pentru familiile cu un copil, 25 la sută pentru familiile cu doi copii, 50 la sută pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 și mai mulți copii, Guvernul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile. Deja statul a achitat compensații pentru peste 520 de familii care au copii.
Dar dacă admitem că viitoare guvernare nu va ține cont de efectele pe care le va avea deciziile ei asupra populației și va sista desfășurarea Programului Prima Casă, oricum aceasta va fi obligată să respecte obligațiunile luate de stat în cadrul contractelor ipotecare deja semnate cu beneficiarii.
Altfel spus, indiferent de ce Guvern va veni, statul va trebui să-și respecte garanțiile oferite. Deci, cei care au luat deja credite nu vor fi amenințați de riscul să-și piardă locuința sau garanția oferită. Bineînțeles că acest lucru se poate întâmpla dacă nu plătesc la timp rata la bancă. Dar aceasta este o condiție valabilă și acum.
Cum să procurăm un imobil la ipotecă și să nu ajungem sclavul băncilor pe viață>>>