CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Unii oficiali ai UE cred că Regatul Unit ar putea să se răzgândească, ceea ce ar însemna o turnură spectaculoasă care ar dovedi capacitatea blocului de a păstra una dintre cele mai importante puteri ale Europei în interiorul clubului, scrie eureporter.co.
Pe de altă parte, susținătorii eurosceptici ai Brexit spun că „divorțul” este amenințat de ceea ce consideră că reprezintă un complot nedemocratic, care riscă să submineze stabilitatea politică în Regatul Unit.
Acestea sunt cele mai posibile patru scenarii care se vehiculează:
1) Niciun Brexit. Noul termen-limită stabilit oferă timp oponenților să susţină şi poate chiar să obţină revocarea Articolului 50 - în baza căruia se va trimite notificarea formală a Brexit -, sau un nou referendum, fie prin parlament, fie prin alegeri.
Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a declarat vineri, 12 aprilie, că este foarte probabil ca ideea unui al doilea referendum cu privire la Brexit să fie din nou pusă în discuţie în parlament la un moment dat, deși guvernul respinge în continuare un nou plebiscit.
Parlamentul s-a confruntat cu un impas cu privire la termenii Brexit, după ce a respins, de trei ori din ianuarie, planul lui May de retragere.
Pe 1 aprilie, o propunere pentru un al doilea referendum a obţinut sprijinul a 280 de parlamentari – mai erau nevoie de 40 de locuri pentru o majoritate. Cu o săptămână mai devreme, a obţinut susţinerea a 268 de parlamentari.
Dacă Parlamentul va fi de acord cu un al doilea referendum, Marea Britanie va trebui probabil să solicite o altă amânare dincolo de sfârșitul lunii octombrie, pentru a obţine suficient timp pentru o campanie.
De asemenea, la Bruxelles, ideea este chiar luată în calcul. Sunt posibile mai multe amânări, în funcție de evoluțiile din Marea Britanie, potrivit unor oficiali și diplomați ai UE.
Trei foști prim-miniştri britanici încă în viață - John Major, Tony Blair și Gordon Brown - au declarat că un referendum ar fi calea de rezolvare a crizei.
De asemenea, varianta unui al doilea referendum ar putea fi susţinută în cazul în care candidați eurofili - în special din partidele de centru-stânga – vor obţine rezultate bune la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai.
Goldman Sachs stabileşte o probabilitate de 40% pentru „Niciun Brexit”.
2) Obţinerea unui acord în schimbul demisiei lui May. Premierul Theresa May încă speră că parlamentul va aproba acordul pe care l-a negociat cu UE în noiembrie anul trecut, deși a suferit o înfrângere repetată în parlament de atunci.
May a promis să demisioneze dacă acordul său este aprobat, dar totuşi acest lucru nu i-a determinat nici pe eurosceptici, nici pe adversarii Brexit să o susțină, astfel că premierul atrage atenţia că Brexit ar putea să nu aibă loc niciodată.
Dacă discuțiile cu Partidul Laburist eşuează în cele din urmă, May a declarat că va accepta voința parlamentului cu privire la ceea ce urmează să se întâmple.
Voturile din Camera Comunelor au arătat că niciuna dintre alternativele la acordului lui May - cum ar fi ieşirea fără acord, un referendum sau relaţii economice mai strânse cu UE post-Brexit – nu au putut încă să acumuleze o majoritate.
O opțiune care i-ar putea câștiga pe parlamentarii din Partidul Laburist este o uniune vamală post-Brexit cu blocul și respectarea mai multor reguli ale UE care ţin de piaţa unică.
Totuşi, susţinătorii Brexit, dar şi mulți adepţi ai rămânerii în UE spun că o astfel de opțiune este în dezavantajul Marii Britanii, deoarece Regatul Unit nu ar mai avea niciun cuvânt de spus cu privire la regulile la care ar fi forţată să se conformeze. Potrivit acestora, ar fi un „Brexit doar cu numele”
Goldman Sachs stabileşte o probabilitate de 50% pentru aprobarea unui acord modificat.
3) Alegeri. Acordul lui May este din nou respins, parlamentul nu poate ajunge la un consens, iar May sau un succesor solicită alegeri.
Următoarele alegeri naționale în Marea Britanie nu vor putea avea loc până în 2022, dar există două cazuri în care pot fi convocate alegeri mai devreme:
a) Două treimi din cei 650 de parlamentari votează în favoarea organizării alegerilor;
b) Dacă o moțiune de neîncredere în guvern este adoptată de o majoritate simplă de parlamentari și niciun partid nu reușeşte să câștige încrederea Camerei Comunelor în următoarele 14 zile, se declanșează alegeri.
4) Ieşire fără Acord. Haosul se intensifică la Londra și un lider ferm pro-Brexit obţine în cele din urmă ieșirea fără un acord.
Acesta este scenariul „de coșmar” pentru multe companii. Prin lipsirea, dintr-o singură lovitură, a celei de-a cincea economii mondiale de relațiile complexe de comerț exterior, acest lucru ar produce turbulenţe pe piețele financiare și ar disloca lanțurile de aprovizionare în Europa și în afara ei. Impactul politic și social este neclar.
„Fără acord” înseamnă că nu va exista o tranziție, astfel că ieșirea va fi bruscă. Marea Britanie este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, astfel că tarifele și alți termeni care guvernează comerțul cu UE vor fi stabilite numai în conformitate cu normele OMC.
Goldman stabileşte o probabilitate de 10% pe o ieșire fără acord.