Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Moldovenii din Marea Britanie - Data la care va avea loc al doilea referendum

CC0 / Pixabay / daniel_diaz_bardillo / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Aceasta dată este o „șansă crucială” pentru ca britanicii să le arate politicienilor care sunt sentimentele lor cu privire la ieşirea din UE, scrie un editorialist de la publicaţia The Guardian.

BUCUREŞTI, 20apr – Sputnik, Doina Crainic. Peste doar cinci săptămâni, în Marea Britanie va avea loc un referendum cu privire la Brexit, scrie editorialistul Timothy Garton Ash de la The Guardian.

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Marea Britanie - Cele patru scenarii ale Brexit-ului

Acesta va lua forma alegerilor pentru Parlamentul European, de pe 23 mai, „dar, în realitate, va fi un pre-referendum sau, dacă vă plac neologismele nesuferite, un preferendum. Deci, avem o singură sarcină simplă: maximizarea votului pentru partidele care susțin un referendum de confirmare cu privire la Brexit, oferind poporului britanic posibilitatea unei alegeri democratice între acceptarea acordului negociat privind Brexit și rămânerea în UE”, notează editorialistul.

Dacă manifestul Partidului Laburist susţine în mod clar acest referendum, atunci se numără printre acele partide. Dacă Partidul Laburist nu este destul de clar în acest sens, atunci există liberal democraţii, partidul Change UK, Partidului Verde, Partidul Național Scoțian sau Plaid Cymru. La sfârșitul zilei, ceea ce va conta mai mult decât distribuirea exactă a fotoliilor este faptul că britanicii vor putea spune: „X milioane de persoane au votat pentru partidele proeuropene, pro-referendum, în timp ce Y milioane au votat pentru partidele ferm pro-Brexit precum Ukip, noul partid pentru Brexit al lui Nigel Farage și conservatorii”, subliniază Garton Ash. În acest caz, nu va exista vreun vot inutil, fiecare vot va conta.

„Este esențial să ne axăm mai puțin pe partide şi mai mult pe cauza comună. Să uităm de locuri şi să ţinem cont de voturi. Având în vedere că este efectiv un referendum, doar două cifre contează: voturile pentru, voturile contra”, scrie editorialistul.

European Council President Donald Tusk, front center, and European Commission President Jean-Claude Juncker, front left, lead EU leaders to a group photo at an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017 - Sputnik Moldova
Liderii UE au convenit să amâne Brexit până în toamnă - ce înseamnă asta, ce urmează

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă înscrieţi în registrul electoral. Termenul-limită pentru înregistrare este peste mai puţin de trei săptămâni, pe 7 mai. Totuşi, Comisia electorală a scris recent pe Twitter că două din trei persoane cu vârste între 18 și 34 de ani nu sunt încă înregistrată pentru votare.

În cazul celor peste 3 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, chiar dacă sunt înscrişi în registrul electoral, aceştia trebuie să completeze și să depună un formular în care să precizeze că doresc să voteze în Regatul Unit, nu în ţara lor de origine.

Acest lucru nu se poate face doar online, depinde de regiune, mai precizează Timothy Garton Ash.

Fluxul de știri
0