Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incendiul de la Notre-Dame: Jihadiștii terorişti jubilează - „Așteptați următorul foc” 

© Sputnik / Dominique Boutin / Accesați arhiva multimediaПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul acestei săptămâni, întreaga omenire a asistat la arderea catedralei Notre Dame, veche de 856 de ani. Procurorii francezi consideră că cea mai probabilă cauză a incendiului devastator a fost un scurtcircuit electric. 

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik, Doina Crainic. Jihadiștii terorişti din gruparea Daesh au sărbătorit distrugerea parţială a catedralei Notre Dame din Paris, relatează Institutul de Cercetare Media în Orientul Mijlociu (MEMRI).

În timp ce incidentul i-a șocat pe creștinii din întreaga lume, unii simpatizanți ai Daesh au salutat vestea, considerând incendiul ca fiind un semn bun pentru musulmani și un avertisment pentru „dușmanii musulmanilor”. 

Notre-Dame - Incendiu - Sputnik Moldova
Franța: A fost anunţată cauza probabilă a incendiului de la Catedrala Notre-Dame

Potrivit MEMRI, un canal media afiliat Daesh a postat o fotografie cu catedrala în flăcări și cu turla prăbușită, postarea având titlul „O zi bună. Este timpul să spunem adio amvonului vostru de politeism”. 

Canalul terorist a citat un verset din Coran, care, în traducere, spune că este o „pedeapsă potrivită” pentru „necredincioșii” care suferă în iad. 

MEMRI a făcut referire la mai mulți utilizatori Facebook care au sugerat că incendiul de la Notre Dame reprezintă o pedeapsă pentru înlăturarea luptătorilor Daesh de pe teritoriul Baghouz din Siria, ultima fortăreață a teroriștilor în țara devastată de război. 

Un alt susţinător al Daesh, vorbitor de limba franceză, a scris pe Facebook că „este palpitant să vezi cum 800 de ani de istorie plină de pedofilie, închinare la Satan și alte ritualuri diabolice, sunt înghiţiţi în fum în câteva minute ... fără a menționa cruciadele și diferitele războaie purtate de Biserică împotriva musulmanilor”. 

„Ei au bombardat musulmanii în orașele statului islamic [Daesh] și i-au eradicat cu cele mai urâte tipuri de arme și au crezut că au câștigat și că au învins jihadul. Nu ştiu că şi-au adus moartea asupra lor. Nu ştiu că au deschis porțile iadului, care se vor închide doar asupra cadavrelor lor arse”, a scris pe Twitter un alt simpatizant al lui Daesh, citat de MEMRI.

De asemenea, MEMRI a tradus un mesaj de pe Telegram de la un „comandant islamist rebel din Siria” care a asociat focul de la Notre Dame cu „prăbușirea ordinii internaționale”.

„Dincolo de optimismul stupid, mai degrabă simt că este un semn foarte bun. De asemenea, evenimentele care se întâmplă, dacă le privim dintr-o perspectivă cuprinzătoare, le vom considera un plan de predestinare divină care pregăteşte prăbușirea ordinii internaționale și, înainte de aceasta sau în același timp, a agenților dominaţiei americane”, a scris simpatizantul Daesh. 

Notre Dame - Paris, Franța - Sputnik Moldova
Incendiul la Notre Dame – Accident sau atac? Luni de incendieri a bisericilor din Franţa

În afară de MEMRI, grupul de informații și consorțiul de cercetare și analiză cu privire la terorism SITE au relatat, de asemenea, despre mesajele online ale simpatizanților Daesh cu privire la incendiu, unul dintre aceştia avertizând: „Așteptați-vă la următorul”, relatează Sputnik International.  

Deşi anchetatorii francezi consideră că nu există indicii că focul ar fi fost provocat în mod deliberat, Daesh a vizat anterior biserici în Franța. 

În 2016, doi teroriști, care au promis credincioșie Daesh, au luat ostatici într-o biserică catolică din Normandia în timpul Liturghiei, ucigând un preot în vârstă. 

Cu un an în urmă, un algerian a fost arestat în Paris fiind suspectat de ucidere unei femei, dar poliția franceză a constatat că acesta ţinea legătura cu un jihadist vorbitor de limbă franceză din Siria, cu care plănuia comiterea unui atac asupra unei biserici din Villejuif, o suburbie din Paris. 

Un incendiu masiv a izbucnit la Catedrala Notre Dame pe 15 aprilie, cauzând prăbușirea turnului și a două treimi din acoperis. Pompierii au reușit să stingă incendiul abia pe 16 aprilie, anchetatorii spunând că un scurtcircuit este cauza posibilă a declanşării focului. În timp ce ancheta cu privire la daune se află în desfășurare, guvernul francez s-a angajat să reconstruiască catedrala gotică în cinci ani.

Fluxul de știri
0