Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deprecierea leului: Expert, despre acțiunile sau inacțiunile BNM

© Sputnik / Yana ZaharovaLei, monede
Lei, monede - Sputnik Moldova
Abonare
Un cunoscut economist din Republica Moldova afirmă că Banca Națională are suficiente pârghii ca să nu admită deprecierea leului în raport cu euro și dolarul, care se atestă deja de mai bine de două săptămâni.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik, S.P. Economistul Viorel Gîrbu afirmă că deprecierea monedei naționale în raport cu valutele de referință este una determinată de factori subiectivi. Iar responsabilitatea îi revine Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM).

Банкноты номиналом 500, 200 и 50 леев - Sputnik Moldova
Dezvăluiri: Cine a provocat deprecierea leului în Moldova? – Iată ce spune expertul

"Deprecierea rapidă a leului moldovenesc, la care asistăm în ultimele două săptămâni, nu este una obiectivă. Și factori care să ducă la continuarea acestei deprecieri nu există, în opinia mea. Cred că ar fi corect să explicăm aceste oscilații mari ale leului moldovenesc prin acțiunile sau inacțiunile BNM, instituție care are suficiente fonduri pentru a calma aceste evoluții de moment ale cursului valutar sau pentru a determina o depreciere a leului moldovenesc, dar una mai lentă și de mai lungă durată", a declarat Viorel Gîrbu în cadrul emisiunii "Contrapunct cu Eduard Maciac”, realizată de studiul radio Sputnik Moldova.

Instabilitatea politică, ca factor al deprecierii monedei naționale

Economistul afirmă există suficienți factori obiectivi care să ducă la deprecierea leului, între care și instabilitatea politică și economică din țară, dar obligațiunea Băncii Centrale era să-și pună în aplicare toate pârghiile pe care le are ca deprecierea monedei naționale să fie una controlată și treptată.

"Leul trebuie să se deprecieze pentru că noi avem și instabilitate politică, avem o situație economică destul de tensionată, avem și evoluții regionale nu tocmai bune. Deci, factori care să contribuie la deprecierea monedei naționale sunt suficienți, dar această depreciere trebuie să fie una controlată. Banca are toate pârghiile și toate posibilitățile, însă acest lucru nu s-a făcut", a afirmat el.

Gîrbu mai susține că în luna mai statisticile vor arăta clar dacă BNM a gestionat corect sau nu situația de pe piața valutară.

"Deocamdată nu avem date statistice pentru luna aprilie, nu cunoaștem care este situația de la o zi la alta. Probabil că vom putea analiza mai bine acest lucru în luna mai: ce s-a făcut în sensul controlării situației de pe piața valutară. Așa sau altfel, repet, BNM are capacități ca să nu admită astfel de evoluții", a mai spus economistul.

Întrebat fiind dacă anul economic 2019 se anunță a fi unul complicat în cazul în care această criză politică ar putea continua, viorel Gîrbu a spus că nu întrevede o evoluție catastrofală a economiei țării noastre.

"Nu mă aștept la evoluții catastrofale, cred că Moldova este încă alimentată de transferurile bănești de peste hotare, care stimulează și consumul. În același timp, este adevărat că avem o conjunctura economică nefavorabilă, dar cred că cea mai mare catastrofă pentru noi este că deja de o bună perioadă economia stagnează", a mai spus economistul Viorel Gîrbu.

Fluxul de știri
0