Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluiri: Cine a provocat deprecierea leului în Moldova? – Iată ce spune expertul

© Sputnik / Yana ZaharovaБанкноты номиналом 500, 200 и 50 леев
Банкноты номиналом 500, 200 и 50 леев - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat, expertul în domeniul financiar-economic Veaceslav Ioniță afirmă că vrea să creadă că în spatele deprecierii monedei naționale stau doar factori obiectiv.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Expertul afirmă pe pagina sa de Facebook că, în primele 17 zile ale lunii aprilie, variațiile zilnice ale cursului valutar sunt de 5 ori mai mari decât media pe ultimii 3 ani.

El spune că astăzi moneda națională traversează o stare de "stres valutar".

"Eu am denumit această stare: Stres Valutar. Un termen mai dur ar fi Șoc Valutar, dar el este valabil doar pentru 2 situații. Amintesc că două șocuri valutare au avul loc în 1998-1999 și 2015", a afirmat el.

"În cele 2,5 săptămâni ale lunii aprilie, cursul valutar a oscilat cu 3%, cea ce este mai mult decât în prima jumătate a trimestrului I al anului 2019. De fapt, asta și ne irită cel mai mult: deprecierea bruscă. La o oscilație lunară de 1,5-2%, noi nici nu reacționam. Iar o depreciere de 1% lunar nici nu se face observată", mai spune Veaceslav Ioniță.

Deprecierea leului în această lună, cea mai mare din ultimii 3 ani

Ioniță afirmă că astăzi cursul valutar față de coșul valutar Euro&USD a atins nivelul de la începutul anului 2018.

"Deprecierea leului din aprilie este cea mai mare din ultimii 3 ani de zile. Se vede și în acest grafic cum cursul valutar practic urcă în sus ca o săgeată", spune expertul în finanțe.

Veaceslav Ioniță admite că în spatele acestei deprecieri bruște s-ar afla și factori subiectivi: "Vreau să cred că în spatele aceste deprecieri stau doar factori obiectiv".

Paștele, ca panaceu pentru moneda națională

Potrivit expertului, este însă evident faptul că deprecierea monedei naționale a fost determinată de deficitul de valută.

Euro a trecut pragul psihologic de 20 de lei - Sputnik Moldova
Șoc pe piața valutară: Leul, în cădere liberă. Cum vom schimba mâine euro și dolarii

"Cel mai evident factor este creșterea cererii de valută, care nu este acoperită cu ofertă. Datele pentru luna martie le v-om avea în această săptămână, dar până în februarie deficitul de valută a constituit 250 de milioane de dolari. Din acest motiv a și intervenit BNM, pentru a nu permite deprecierea bruscă a valutei. Costurile intervenției se ridică la 216 milioane USD. Drept rezultat, rezervele valutare ale țării s-au redus de la 3,04 miliarde USD la 2,82 miliarde USD", scrie Ioniță pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui, BNM trebuie să gestioneze cu prudență acest proces, pentru a nu permite aprecieri/deprecieri bruște ale leului moldovenesc.

Ioniță consideră că leul ar putea să fie solvat de Sărbătorile Pascale, când moldovenii plecați la muncă peste hotare revin acasă și aduc cu ei cantități importante de euro și dolari.

"Iar până atunci, așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de Paște, când crește puternic oferta de valută, cea ce trebuie să calmeze piața valutară", a conchis expertul.

Vom menționa că anterior responsabilii din cadrul Băncii Naționale, dar și expertul în finanțe Viorel Gîrbu au afirmat că deprecierea leului are loc pe fondalul evoluțiilor dolarului pe piața internațională și din cauze independente de situația politică și economică din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0