Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marea Britanie: Ciocniri violente în centrul Londrei - Peste o sută de oameni de arestați

© AFP 2024 / Justin TALLISMarea Britanie
Marea Britanie - Sputnik Moldova
Abonare
O demonstrație uriașă privind schimbările climatice a izbucnit la Londra, protestatarii blocând drumurile și cauzând daune majore.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Protestatarii au instalat o barcă roz uriaşă în mijlocul străzii Oxford, una dintre cele mai aglomerate străzi din Europa, şi au ridicat un steag purtând simbolul organizatorilor, „Extinction Rebellion”, potrivit euronews.com

​Pe podul Westminster, o altă zonă aglomerată a capitalei britanice, protestatarii au blocat drumul cu crengi de copaci și panouri solare. Protestatarii s-au adunat, de asemenea, la Marble Arch, situat la capătul Oxford Street, la Piccadilly Circus și în Piața Parlamentului, unde s-au adunat aproximativ 2000 de persoane.

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Marea Britanie - Cele patru scenarii ale Brexit-ului

Luni noaptea, ofițerii au încercat să elibereze podul, arestând 113 persoane, dar blocada a rămas, potrivit The Guardian. Marţi, după ora 12.30, ofițerii au intervenit din nou și au început să disperseze mulţimea.

Reprezentanţii mişcării „Extinction Rebellion” au declarat că protestele din Londra sunt doar câteva din zeci de demonstraţii planificate în întreaga lume, protestatarii cerând guvernelor să introducă măsuri mai stricte pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

„Trebuie să anihilăm sistemul care este menit să distrugă planeta noastră”, a spus grupul.

Mai mult, organizatorii au afirmat că au provocat în mod intenționat „deteriorări în valoare de peste 6000 de lire sterline” la clădirea companiei Shell, astfel încât cazurile lor să ajungă în tribunalele britanice.

Potrivit site-ului mişcării „Extinction Rebellion”, protestatarii au formulat în principal trei solicitări:

Brexit - Sputnik Moldova
Perioada „post-Brexit”: Cetăţenii europeni, avertizaţi cu privire la mai multe probleme

- Guvernele și instituțiile trebuie să declare stare de „urgență în domeniul ecologic şi climatic”;

- Guvernele trebuie să reducă total emisiile de gaze cu efect de seră până în 2025;

- Crearea unei adunări cetățenești privind „justiția în domeniul climatic şi ecologic”.

Protestul de luni nu a fost prima manifestare a grupului de ecologişti radicali. La începutul acestei luni, activiștii au dezvăluit „adevărul gol-goluţ” cu privire la schimbările climatice manifestând goi în Camera Comunelor din Parlamentul britanic.

Fluxul de știri
0