Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoc pe piața valutară: Leul, în cădere liberă. Cum vom schimba mâine euro și dolarii

© Sputnik / Nicu GoncearEuro a trecut pragul psihologic de 20 de lei
Euro a trecut pragul psihologic de 20 de lei - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima perioadă, leul moldovenesc s-a depreciat considerabil față de moneda unică europeană, la unele case de schimb valutar fiind afișat aseară un curs de 20 de lei și 27 de bani. BNM are o explicație.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Moneda europeană s-a apreciat constant în ultima perioadă, fiind depășit pragul psihologic de 20 de lei. Dacă pe 1 aprilie cursul oficial era de 19.40 de lei pentru 1 euro, atunci pe 17 aprilie BNM a stabilit un nou plafon al valutei europene la tocmai 20.15 lei.

Iată cursul valutar stabilit de BNM pentru 18 aprilie. Euro va fi vândut cu 20.22 de bani. Pentru un dolar vom scoate din buzunar 17.87 de lei. Tendința de creștere se menține și în cazul Leului românesc. Acesta va fi vândut cu 4.23 de lei. 

Pentru hrivna ucraineană BNM a stabilit un curs valutar de 67 de bani, iar pentru rubla rusească de 28 de bani.

Ce se întâmplă cui Leul moldovenesc

Banca Națională a Moldovei (BNM) a explicat astăzi de ce se întâmplă acest lucru, precizând că în ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolarul american, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro.

”Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro. În același timp, piața valutară internă a fost caracterizată de o tendință moderată de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA (cca 48 bani)”, menționează BNM.

În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere față de moneda de referință fiind îndeaproape monitorizate de către Banca Națională.

BNM subliniază că nu sunt premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină, iar principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

”BNM reiterează că nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne. Banca Națională dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate”, accentuează instituția.

Și experții în domeniul economic susțin că această depreciere bruscă a monedei naționale este dictată de conjunctura valutară de pe piețele internaționale și, în special, de evoluția cotației dolarului. Acest punct de vedere este susținut și pe expertul în finanțe Viorel Gîrbu.

Moldova nu poate influența nicicum asupra acestor procese. Banca Națională poate doar să nu admită prăbușirea monedei naționale, însă nu este în stare să schimbe factorii externi, mai spun specialiștii.

Fluxul de știri
0