CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Comisia Europeană a publicat marți, 16 aprilie, lista revizuită a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele internaţionale de siguranţă, având astfel interdicția de a opera în Uniunea Europeană, informează AFP, citat de agerpres.ro.
Doar trei companii din țara noastră - Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo – își vor putea desfășura activitatea în spațiul comunitar.
”Toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepţia Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorităţii pentru aviaţie civilă din Republica Moldova", informează Executivul comunitar.
În total, un număr de 120 de companii aeriene fac obiectul unei interdicţii de exploatare în Uniunea Europeană: 114 companii înregistrate în 16 state din cauza lipsei de supervizare din partea autorităţilor aeriene din acele state, la care se adaugă alte şase companii din cauza îngrijorărilor privind securitatea companiilor respective.
Amintim că, anterior, Autoritățile de la Chișinău au anunțat că 1111 companii aeriene din Moldova au interdicție de a opera zboruri în spațiul european al Uniunii Europene. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a emis Directiva nr. 02 - 10/04/2019 prin care a interzis pe 10 aprilie operarea zborurilor în spațiul aerian al Uniunii Europene pentru operatorii care nu dețin Certificatul de operator din țară terță (TCO), emis de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației.
”Aplicarea acestor măsuri nu va afecta transportul de pasageri din și spre Republica Moldova, ci doar va asigura un nivel mai înalt de siguranță”, a asigurat Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova printr-un comunicat.
Totodată, instituția a anunțat că va întreprinde toate măsurile care se impun pentru asigurarea unui nivel maxim de siguranță a zborurilor, inclusiv prin modernizarea cadrului normativ și sporirea capacităților instituționale a AAC, dar și va acorda suportul necesar operatorilor aerieni pentru conformarea acestora noilor norme, cât și cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la operaţiunile aeriene.