Micul dejun pentru supraponderali și persoanele cu diabet zaharat

© Sputnik / Miroslav RotariDiabet zaharat
Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Savanții vorbesc despre un mic dejun ideal pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Savanții de la Universitatea din Columbia Britanică (Canada) au explicat că un mic dejun sărac în carbohidrați și cu un conținut înalt de grăsimi ajută bolnavilor de diabet zaharat să-și controleze nivelul de glucoză pe parcursul zilei, scrie RIA Novosti.

Mâină cu tatuaj - Sputnik Moldova
Alertă în toată Europa: Produs periculos, care poate cauza cancer

Oamenii de știință au făcut un experiment timp de două zile cu niște voluntari. În prima zi aceștia au fost serviți la micul dejun cu omletă. A doua zi au fost serviți cu fulgi de ovăz cu fructe. Celelalte mese în cele două zile de control au fost identice. La fiecare cinci minute, glucometrele fixate pe corpul participanților măsurau nivelul glucozei din sânge.

Experiența a demonstrat că micul dejun sărac în carbohidrați – omleta – a contribuit la evitarea evacuării zahărului care are loc la bolnavii de diabet zaharat de gradul doi îndată după ce iau masa. Totodată, acest efect se menținea pe durata întregii zile, fapt surprinzător pentru savanți.

„Noi ne-am așteptat ca micul dejun compus din maximum zece procente de carbohidrați să contribuie la prevenirea acestui salt, însă efectul general al controlului și stabilității nivelului de glucoză a fost pentru noi o surpriză. Includerea în meniu a conținutului scăzut de carbohidrați și a produselor bogate în grăsimi poate fi considerată ca o metodă simplă de evitare a saltului nivelului glucozei care este atât de periculos pentru rinichi, ochi și vasele sangvine”, a menționat Jonathan Littl, unul dintre autorii studiului. 

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0