BUCUREȘTI, 16 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. 15 aprilie 2019, ora 18.50 – un incendiu pune capăt unui mesaj în piatră trimis acum peste 850 de ani… Pentru că asta este – sau era! – Notre Dame de Paris, un mesaj creștin, dar și inițiatic, ocult, al unei istorii uitate, mesaj cifrat, nu în totalitate descifrat, pentru că omenirea și-a pierdut unele sensuri – și nu le-a regăsit încă.
Întâmplător sau nu, azi este Ziua Internațională a Culturii, celebrată în multe state ale lumii.
Culmea este că această zi, în care s-a pierdut, poate, Notre Dame, unul dintre cele mai importante monumente ale spiritualității – situat chiar dincolo de creștinism, cu toate disensiunile religiei - ei bine istoria acestei zile a pornit de la ideea protejării monumentelor culturale din întreaga lume.
Tot culmea, această idee are o dublă origine, aparent greu de conciliat – rusă și americană. Un pictor și scriitor rus, Nicholas Roerich (Nikolai Konstantinovici Rerih) activist pentru pentru cultură, ca valoare primordială a umanității, face în 1914 un apel la guvernele statelor care începuseră Marele Război.
În 1914, Roerich lansează un apel către conducerea armatei imperiale ruse, Russian army, dar și către guvernele Franței și SUA pentru a încheia o înțelegere internațională pentru protecția valorilor culturale în timpul conflictelor armate. Mai mult, conform lui Roerich, protecția monumentelor trebuia considerată mai presus de orice interes militar.
Din păcate, ideea nu a fost agreată în acel moment, dar 20 de ani mai târziu, pe 15 aprilie 1935, 21 de șefi de state cad de acord asupra necesității protecției instituțiilor artistice, academice și monumentelor istoric. Se întâmpla la Washington – și a fost numit Pactul Roerich. 15 aprilie este o dată simbolică – fiind ziua nașterii lui Leonardo da Vinci, poate cel mai complex geniu al culturii și științei din istorie.
Vizionarul om de cultură rus a propus și o Ligă Mondială a Culturii, dar și o Zi Mondială a Culturii. Ei bine, Ziua Mondială a Culturii datează din 1998, denumirea fiind propusă chiar de Liga Mondială a Culturii, onorând ”Pactul Roerich”.
Din păcate, iată, chiar de Ziua Mondială a Culturii, în afara vreunui conflict militar, unul dintre cele mai importante monumente ale culturii și istoriei este pe care a fi distrus. Pentru catolici, aceasta se întâmplă chiar în Săptămâna Mare, iar Notre Dame este un loc simbolic la creștinismului catolic.
Anul acesta se împlinesc 900 de ani de la înființarea Ordinului Templier, la al cărui martiriu, săvârșit prin foc, Notre Dame fusese martoră. Și tot în această perioadă a lui aprilie, în 1307, Papa de la Avignon, sub presiunea regelui Franței, dizolva marele Ordin, păstrător al secretului construcției catedralelor. Să fie in mesaj peste timp și materie?