Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă meteo în Moldova - vin înghețurile

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediahiver
hiver  - Sputnik Moldova
Abonare
În mijloc de aprilie, în Moldova se prevăd înghețuri de până la minus 3 grade Clesius. Meteorologii avertizează că în noaptea de 15 aprilie Moldova se va afla sub cod galben de îngheț.

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, duminică, cod galben de înghețuri. Avertizarea meteorologică va fi valabilă pe întreg teritoriul țării și va intra în vigoare în noaptea dinspre duminică spre luni. 

Acțiunea de debarasare a copacilor căzuți pe DN13A, între Vlăhița și Miercurea Ciuc, județul Harghita - Sputnik Moldova
Ninsoare la mijlocul lunii aprilie. Vezi unde a venit iarna în plină primăvară

Potrivit meteorologilor, noaptea pe 15 aprilie se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3 grade Clesius.

În condițiile de înghețuri primăvara este posibilă vătămarea butonilor florali, florilor şi rodului la culturile pomicole, mugurilor desfăcuţi şi inflorescenţelor la viţa de vie, plantelor răsărite şi răsadului de legume.

Se recomandă utilizarea metodei fumigaţiei, care diminuează scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafaţa solului în orele matinale; folosirea irigării, pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre; ventilarea aerului - proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalaţii speciale emițătoare de radiații infraroșii.

 

Fluxul de știri
0