CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. O bună parte din salariații din Moldova vor ieși astăzi la muncă. Conform unei decizii de Guvern, zilele de 30 aprilie, 10 mai și 26 august vor fi considerate zile de odihnă, iar zilele de sâmbătă 13 aprilie, 18 mai și 17 august vor fi zile de lucru.
Bugetarii vor ieși astăzi, 13 aprilie, la muncă pentru ziua de marți, 30 aprilie, care urmează după zilele de Paște, declarate libere prin lege, dar care precede o altă zi liberă și anume 1 mai – Ziua Internațională a Muncii. Astfel, în săptămâna de după Paște, bugetarii se vor odihni luni, marți și miercuri și vor ieși la serviciu abia în ziua de joi.
În cazul în care salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu se vor afla în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, care se vor afla în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit și în concediu de studii nu au obligația de a se prezenta la serviciu în ziua considerată zi lucrătoare.
Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în anul 2019, vom avea 302 zile lucrătoare în cazul săptămânii de lucru cu 6 zile, iar cei care au săptămâna de lucru de 5 zile, vor munci 251 de zile.
Angajații care muncesc de luni până sâmbătă, inclusiv, vor fi prezenți la locul de muncă 2006 ore. Persoanele care muncesc 5 zile pe săptămână, vor lucra în acest an – 2002 ore.
În anul 2019, vom avea libere următoarele zile, declarate zile de sărbătoare:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 și 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
- 28,29 aprilie — prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
- 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
- 6 mai – Paştele Blajinilor;
- 9 mai – Ziua Victoriei şi Ziua Europei;
- 27 august – Ziua Independenţei;
- 31 august – sărbătoarea „Limba Noastră”;
- 25 decembrie – Naștere lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, zi liberă este și ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă. Potrivit ordinului ministerului, ziua Hramului bisericii în balanţa timpului de lucru nu este inclusă şi, respectiv, la calcularea balanţei timpului de lucru pentru unitatea concretă trebuie inclusă la data stabilită, cu micşorarea timpului de lucru.