Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Contradicțiile din cadrul blocului militar NATO se amplifică

© REUTERS / INTS KALNINSNATO
NATO - Sputnik Moldova
Abonare
Serghei Ermakov, expert în cadrul Institutului Rus de Studii Strategice, vorbește despre metamorfoza prin care a trecut în ultimii ani blocul militar NATO.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. NATO a împlinit 70 de ani. Dacă pe vremuri experții considerau că organizația va dispărea odată cu destrămarea URSS, realitatea s-a dovedit a fi alta, susține Serghei Ermakov, expert în cadrul Institutului Rus de Studii Strategice.

Drapelel statelor NATO - Sputnik Moldova
Eveniment istoric: Turcia condamnă o decizie a Statelor Unite - Criză în NATO

„Alianța a căpătat dimensiuni globale. Odată cu plecarea adversarului real împotriva căruia blocul activa inițial, adică a Uniunii Sovietice, NATO a încercat să-și caute un loc nou pe agenda mondială, trecând la acțiuni mai agresive și mai ofensive. Am urmărit acest lucru în operațiunile militare ale blocului în Iugoslavia, Libia și în alte țări și regiuni de pe Glob. Dacă alianța își va continua tendința nu de extindere a funcțiilor sale și de adaptare la noile condiții, ci de revenire, de fapt, la cele inițiale – de căutare a dușmanului extern, acest lucru nu va duce la nimic bun pentru omenire. În acest caz vor crește confruntările și va fi amenințată securitatea globală”, a menționat Ermakov.

În interiorul NATO, din cauza „rolului conducător” al SUA, apar tot mai multe disensiuni serioase, afirmă expertul.

„Deja astăzi cele mai dezvoltate țări europene – Franța și Germania – se pronunță activ împotriva presiunilor din partea SUA, având în vedere faptul că conducerea acestor țări își dă seama că amenințarea reală nu este un eventual atac al Rusiei asupra Europei, ci pericolele care trebuie soluționate de către toate țările împreună: terorismul internațional și migrația necontrolată”, a declarat politologul.

Acesta este convins că anume goana înarmărilor, impusă Europei de către SUA, poate deveni fatală pentru viitorul blocului militar NATO.

„Mizând pe cartea presupuselor invazii militare rusești în UE, americanii contează pe acele țări-membre ale NATO care, desigur, îi susțin: Țările Baltice și Polonia. Casa Albă exercită asupra acestora presiuni pentru ca ele să cheltuie tot mai mulți bani nu pentru soluționarea problemelor vitale, ci pentru dezvoltarea infrastructurii militare”, a rezumat expertul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0