Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi va deveni clar dacă vom avea o coaliție majoritară sau alegeri anticipate

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, la ora 15:00, se convoacă în ședință Consiliul Republican al PSRM pentru a decide acțiunile de mai departe ale formațiunii cu privire la evoluția politică din țară.

CHIȘINĂU, 12 apr – Sputnik. Consiliul Republican al PSRM se va convoca astăzi, 12 aprilie, la ora 15:00, în ședință pentru a decide acțiunile de mai departe ale formațiunii cu privire la evoluția politică din țară. Astăzi, 12 aprilie, PSRM, care a obținut în urma votului cetățenilor din 24 februarie 35 de mandate în Parlament, ar putea pune punctul pe ”i” în discuțiile cu privire la formarea unei coaliții de guvernământ.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Decis: Coaliția PSRM – Blocul ACUM nu va fi

Partidul Socialiștilor a inițiat discuțiile cu privire la crearea unei coaliții majoritare în Parlament cu membrii Blocului ACUM (26 de mandate), divizat în două fracțiuni parlamentare: PAS și PPDA. Dialogul dintre reprezentanții PSRM și Blocului politic ACUM, care a avut loc în ajun, nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Membrii Blocului politic ACUM au venit la aceste discuții cu o poziție de neclintit.

Cele mai importate declarații ale membrilor ACUM în discuția cu PSRM

  • gradul de încredere între Blocul ACUM și PSRM este zero;
  • o coaliție de guvernare stabilă între PSRM și Blocul politic ACUM nu poate exista;
  • președinte al Parlamentului trebuie să fie ales liderul PPDA, Andrei Năstase;
  • trebuie învestit un Guvern minoritar care să fie condus de liderul PAS, Maia Sandu;
  • trebuie votate legile ”antioligarhice”
  • o eventuală partajare a guvernării cu PSRM este exclusă;
  • votarea legilor din cele trei blocuri propuse de PSRM nu poate avea loc.

Socialiștii, cu 35 de deputați în Parlament, au încercat să le explice celor de la ACUM că votarea legilor pe care le propune Blocul nu poate avea loc fără ca să fie aleasă conducerea Parlamentului, Biroul Permanent, comisiile parlamentare, dar și învestit Guvernul, care de fapt trebuie să dea avizele pentru proiectele propuse de ACUM.

Депутаты парламента блока ACUM - Sputnik Moldova
Politică
Declarația de ultimă oră a Blocului „ACUM”: Ne despărțim, dar rămânem uniți

PSRM a încercat să poarte discuțiile cu cei de la ACUM pornind de la următoarele principii: garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar, reintegrarea țării, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor cetățenilor indiferent de naționalitate și apartenență etnică, achitate socială, dezvoltarea economică și protecția valorilor tradiționale.

Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al PSRM, pe 12 aprilie, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri.
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Membrii PSRM au declarat în mai multe rânduri că, dacă nu se va reuși identificarea unui compromis și asigurarea unui dialog în baza celor propuse, PSRM este pregătit să meargă la alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0