Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Joi va fi clar dacă vom avea o coaliție PSRM – Blocul ACUM sau nu

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Formarea coaliției de guvernare pe ultima sută de metri? Anunțul de ultimă oră făcut de PSRM.

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. Fracțiunea PSRM, care a obținut cele mai multe mandate în Parlament în urma alegerilor din 24 februarie, a făcut o nouă invitație la dialog cu privire la formarea unei coaliții majoritare Blocului Politic ACUM, divizat în două fracțiuni parlamentare: PAS și PPDA.

Secretarul PSRM, Ion Ceban, a declarat acum câteva minute în cadrul unei conferințe de presă că îi invită la discuții de membrii Blocului Acum, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, în ziua de joi, 11 aprilie.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

”În vederea pregătiri finale pentru ședința Consiliului Republican al PSRM invităm  reprezentanții formațiunilor constituente ale Blocului ACUM pentru ziua de joi, 11 aprilie, ora 11:00, în incinta sălii 508 din anexa Parlamentului pentru a discuta formarea majorității parlamentare, constituirea coaliției de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional”, a declarat Ceban.

Comitetul Executiv al PSRM a decis să-i delege la aceste consultări pre președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, și secretarii formațiunii Vlad Bătrâncea și Ion Ceban.

”Această invitație are un caracter oficial, este semnată de președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, și va fi înregistrată la Secretariatul Parlamentului și la sediile PAS și PPDA”, a declarat Ceban.

Secretarul PSRM a precizat că în cadrul acestui dialog urmează să fie determinate care sunt punctele de compromis pentru a crea o majoritate parlamentară.

Întrebat cum va acționa mai departe PSRM dacă membrii Blocului ACUM vor refuza din nou invitația la dialog, Ceban a răspuns: ”Dacă nu vor veni. Vom discuta la Consiliul Republican să vedem ce vom face mai departe.Dacă nu putem să mergem la un dialog cu reprezentanții Blocului ACUM cel mai probabil vom merge la alegeri parlamentare anticipate”.

La o oră și jumătate de la invitația lansată de PSRM, Blocul Politic ACUM a publicat un răspuns pe pagina sa oficială de Facebook în care insistă pe ”eliberarea statului din captivitatea regimului oligarhic”, iar pentru aceasta ”nu este nevoie de o coaliție de guvernare cu PSRM”.

”Blocul ACUM este în continuare pentru discuții pe marginea pachetului de inițiative legislative de dezoligarhizare a statului, inclusiv anularea sistemului electoral mixt, fapt ce nu necesită crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM”, se spune în răspunsul ACUM.

Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al PSRM, pe 12 aprilie, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri. 
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.
Fluxul de știri
0