Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un director de liceu riscă să fie demis: Vezi ce trebuia să facă, dar nu a făcut

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Directorul unui liceu riscă să rămână fără funcție și dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că directorul Liceului Teoretic „A. Pușkin” din Soroca, Silvia Șilova, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese ca urmare a semnării mai multor acte ce au vizat-o pe fiica sa, angajată în aceeași instituție.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
O nouă demisie de rezonanță, în curând la Primăria Chișinău

Potrivit ANI, în perioada 07 decembrie 2015 – 05 februarie 2019, directoarea a luat decizii și a semnat acte administrative și juridice de angajare/eliberare din funcție și acordare a concediului de odihnă sau suplimente salariale, având interesul personal rezultat din relația cu fiica. Astfel, în total au fost emise 14 ordine și 2 contracte individuale de muncă.

Potrivit legii, Șilova a avut obligația de a informa organul ierarhic superior, în cazul dat, conducerea Direcției Învățământ a Consiliului Raional Soroca, despre orice situaţie de conflict de interese în care se află, imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării.

”Din informația obținută în cadrul controlului, se atestă că Silvia Șilova nu a informat și nu a depus declarații cu privire la situațiile de conflict de interese identificate, cu excepția uneia depuse la 8 decembrie 2016, după un an de la angajarea fiicei, prin care se aduce la cunoștința Direcției Învățământ a Consiliului Raional Soroca angajarea acesteia”, menționează ANI într-o notă informativă.

La fel, cadrul legal prevede că directoarea Liceului Teoretic „A. Pușkin” a avut obligația de a se abține de la rezolvarea cererii/demersului, de la emiterea/adoptarea actului administrativ, de la încheierea actului juridic, de la participarea sau luarea deciziei.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința Silviei Șilova, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita destituirea din funcție a directoarei, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

În cadrul controlului, subiectul controlului a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Fluxul de știri
0