Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: Iată ce lapte ajunge pe masa moldovenilor - detalii

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaLapte
Lapte - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au informat care este ponderea lactatelor autohtone în consumul intern, care este calitatea acestuia, dar și despre pașii întreprinși pentru îmbunătățirea situației în domeniu.

CHIȘINĂU, 10 apr - Sputnik. Producătorii autohtoni de lactate acoperă în proporție de 78% consumul intern. Laptele este livrat de atât de întreprinderile agricole (ferme), cât și de țărani. Aproximativ 485 de tone de lapte sau 95 la sută din cantitatea totală de lapte procesat anual la întreprinderile din țară a fost livrat de sectorul individual.

Potrivit Ministerul Agriculturii, în Moldova sunt înregistrate 206 ferme de bovine, care dețin autorizare sanitar-veterinară, majoritatea având până la 20 de capete. Autoritățile spun că laptele livrat de țărani ”este de o calitate inferioară, în special în ceea ce privește încărcătura bacteriologică”, informează Agenția de Presă IPN.

Lapte - Sputnik Moldova
Societate
Noi reguli pentru producătorii de lactate din Moldova: Iată ce a decis Guvernul

Pentru revitalizarea sectorului zootehnic și redresarea situației a fost elaborat Programul Național de Dezvoltare a Sectorului de Lapte în Republica Moldova 2019 – 2025. Programul urmărește crearea condițiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului de lapte.

Totodată, Guvernul a aprobat recent noi reguli cu privire la calitatea laptelui și a produselor lactate. Datele Biroului Național de Statistică arată că în gospodăriile casnice, în 2017, erau 102 mii de vaci mulgătoare, iar în întreprinderile agricole – peste zece mii, ceea ce reprezintă 10% din numărul total de vaci mulgătoare.

Amintim că, în urma scandalului produselor lactate din februarie anul trecut, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat despre necesitatea înăspririi legislației naționale, pentru a proteja consumatorii de produsele de proastă calitate.

Fluxul de știri
0