CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Pădurile Moldovei sunt pline de pungi din plastic, aruncate acolo de către oameni din ignoranță și lipsă de cultură. Plasticul este peste tot: în sol, în apă, de-a lungul drumurilor și chiar pe copaci. Totodată, urmările unei astfel de atitudini față de ecologie sunt extrem de periculoase, susține Vladimir Garaba, președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova.
„Este vorba de compuși organici ai clorului recunoscuți ca fiind foarte toxici. Perioada lor de descompunere este foarte îndelungată și, ajungând în mediul ambiant și în organismul omului, provoacă cele mai diverse boli, inclusiv oncologice”, a spus Garaba.
Acești compuși sunt cu mult mai periculoși decât îngrășămintele minerale de care medicii asociază creșterea numărului diverselor îmbolnăviri, susține ecologul.
De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a lege potrivit căreia, începând cu anul 2021, în Moldova va fi interzisă comercializarea veselei de unică folosință din plastic și a pungilor din plastic, acestea urmând să fie înlocuite cu altele din material biodegradabil.
Însă deocamdată nu este clar cum anume va fi pusă în aplicare această lege, iar omenii suferă de pe acum și vor mai continua și în viitor să resimtă consecințele utilizării plasticului.
Garaba a menționat că aceste substanțe se descompun foarte greu, însă ajung în apele freatice, în sol, iar de acolo, prin rădăcinile plantelor, ajung în fructe și legume. Acțiunea lor încă nu a fost studiată până la capăt, însă oamenii de știință afirmă în unison că aceasta este cel mai periculos grup de substanțe dintre cele care acționează asupra sănătății omului.