Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip și cei trei miniștri rămân în funcție până la învestirea noului Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de presă al Guvernului a confirmat pentru Sputnik că toți membrii Guvernului, inclusiv prim-ministrul, aleși în funcția de deputat îşi vor desfășura activitatea până la depunerea jurământului de noul Guvern.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. În baza unei decizii a Curții Constituționale din iunie 2015, luată în baza sesizării unor deputați socialiști cu privire la incompatibilitatea funcției de deputat, premierul în exercițiu Pavel Filip și miniștrii în exercițiu Monica Babuc, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc, aleși în funcția de deputat pe data de 24 februarie, vor rămâne în funcții la Guvern până la învestirea unui nou Executiv.

”În sensul articolelor 70 alin. (1), 99, 100 şi 103 din Constituţie, la constituirea noului Parlament, în cazul alegerii membrilor în exercițiu ai Guvernului demisionar în funcția de deputat, aceștia pot cumula funcțiile până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern”, se spune în decizia Curții Constituționale.

”În aceste condiții toți membrii Guvernului,  inclusiv prim-ministrul îşi vor desfășura activitatea până la depunerea jurământului de noul Guvern”, a confirmat pentru Sputnik Serviciul de presă al Guvernului.

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, un parlamentar nu poate deține simultan mai multe funcții. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova; funcţia de membru al Guvernului; funcția de Avocat al Poporului, de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului; funcţia de ales local; oricare altă funcţie remunerată, inclusiv funcţii acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională. Deputatul are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sunt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Кабинет министров  - Sputnik Moldova
De săptămâna aceasta Republica Moldova va avea un nou premier

Legea spune că parlamentarul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate descrise mai sus trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat. Astfel, data de 9 aprilie este data limită în care președinții de raioane, primarii și alți aleși locali care au acces în Parlament pe data de 24 februarie trebuie să demisioneze din funcția incompatibilă cu funcția de deputat.

Decizia Curții Constituționale este superioară legii, astfel că membrii Guvernului în exercițiu care au fost aleși în funcția de deputat rămân și în funcții la Guvern, și în funcții la Parlament până va fi învestit un nou Executiv.

Fluxul de știri
0