Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PDM: Este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârșit cât mai repede

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-vicepreședintele democraților a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă principiile care trebuie să stea la baza formării unei coaliții de guvernare.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Partidul Democrat din Moldova (PDM) a definitivat programul cu care va participa la formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului.

”PD a pregătit un pachet social de iniţiative care va sta la baza negocierilor şi la baza activităţii partidului nostru în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliţie de guvernare cu participarea democraţilor”, a declarat astăzi în cadrul unui briefing premierul  în exercițiu, Pavel Filip, prim-vicepreşedinte al PDM.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Greii PDM, la întrevederea cu Dodon: Ce i-a spus Plahotniuc președintelui țării

„Intitulat Pachetul social pentru Moldova, acesta conţine temele prioritare ale cetăţenilor, aşa cum le-au formulat ei la întâlnirile pe care le-am avut în campania electorală, dar şi care apar pe primele locuri în sondajul de opinie finalizat zilele trecute”, a declarat Filip

Prim-vicepreşedintele PDM a explicat că Pachetul social pentru Moldova conţine măsuri ce vizează creşterea veniturilor cetăţenilor, noi facilităţi pentru procurarea locuinţelor, sprijin pentru familii şi o protecţie socială mai bună pentru cei defavorizaţi, dar şi proiecte privind infrastructura drumurilor.

Vorbind despre principalele proiecte din Pachetul social al PDM, premierul Pavel Filip a menţionat mai întâi creşterea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 6.303 de lei la 10.000 de lei.

În acelaşi context se înscrie şi iniţiativa de lansare a programului Alocaţii lunare de stat pentru copii în Republica Moldova.

”Vrem să instituim alocaţia lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Alocaţia lunară de stat va constitui 200 de lei şi copilul va primi această alocaţie până la vârsta de 18 ani, pe lângă celelalte plăţi sociale care există la moment”, a precizat Filip.

Printre priorităţile democraţilor se regăseşte şi grija pentru pensionari şi persoanele aflate în dificultate. Pavel Filip a reamintit în acest context ajutorul de 600 de lei acordat anul trecut de Crăciun şi ajutorul similar ce va fi oferit de Paşti.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

Încă o modalitate de sprijin pentru persoane cu venituri mici va fi dublarea compensaţiei pentru căldură – de la 350 lei până la 700 lei şi care va fi acordată pentru perioada noiembrie - martie.

O altă iniţiativă a PDM ţine de extinderea programului Prima Casă prin introducerea variantei Prima Casă 4.

„Proiectul Prima Casă 4 este destinat angajaţilor din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensaţii de până la 50% din valoarea creditului pentru prima casă. Mărimea compensaţiei va fi stabilită în funcţie de salariul oficial, declarat de către beneficiar”, a explicat Pavel Filip.

Plahotniuc: Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri ca să depășim criza politică>>>

Pachetul social pentru Moldova mai include ca priorităţi Programul naţional pentru alimentarea cu apă a localităţilor, construirea sistemului de canalizare, gestionarea deşeurilor solide, programul Drumuri Bune 2, care deja se află în implementare.

„Suntem gata să discutăm acest Pachet social pentru Moldova cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem însă că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârşit cât mai repede, toate partidele din Parlament să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate faţă de cetăţeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei şi să muncească pentru a le face viaţa mai bună”, a declarat preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM.

Potrivit lui Filip, Partidul Democrat își va intensifica efortul de a găsi partenerul politic care să ajute Republica Moldova să evite o criză politică şi socială şi împreună cu care să realizeze o înțelegere bazată pe aşteptările şi nevoile oamenilor.

Fluxul de știri
0