Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost ales noul preşedinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariАкадемия Наук
Академия Наук  - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Tighineanu este noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei - detalii.

CHIȘINĂU, 9 aprilie - Sputnik. Ion Tighineanu este noul preşedinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei. Acesta a fost ales marți în cadrul ședinței Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

Potrivit lui Tighineanu, misiunea Academiei de Științe a Moldovei va fi de a crea condiții optime pentru prosperarea științei.

”Misiunea nobilă pentru a crea condiții pentru prosperarea științei și a Academiei de Științe a Moldovei poate avea sorți de izbândă numai în cazul consolidării noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, cu aceste cuvinte și-a încheiat prezentarea programului de activitate academicianul Tighineanu.

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Încă un pas spre alegerea președintelui AȘM

Ion Tighinieanu a fost ales în funcție prin vot secret.

Tighineanu a deținut funcția de președinte interimar al AȘM, după ce fostul președinte Gheorghe Duca a demisionat.

Propunerile de alegere a acestuia în fruntea instituției au venit din partea academicienilor Sveatoslav Moscalenco, Mircea Bologa, Nicolae Andronati. O recomandare în susținerea candidaturii lui Ion Tighineanu a venit din partea academicianului Isaac Bersuker din SUA.

Funcția de președinte al AȘM a rămas vacantă în luna noiembrie, după ce Gheorghe Duca și-a anunțat demisia. Duca a precizat atunci că decizia pe care a luat-o ”coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei sale”.

Potrivit Legii cu privire la Academia de Ştiință a Moldovei, preşedintele instituţiei este ales de către Adunările Generale ale celor trei secţii de ştiinţe. Toate Adunările Generale l-au propus la această funcţie pe Ion Tighineanu. După Adunările Generale ale celor trei Secţii, Comisia pentru alegerea preşedintelui din cadrul AŞM face totalurile şi se pronunţă pe marginea rezultatelor.

Fluxul de știri
0