Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Amnistierea mamelor, nu și a taților cu copii în vârstă de până la opt ani – legală

© Sputnik / Miroslav RotariИсправительное учреждение
Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Curții Constituționale, acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Curtea Constituțională a confirmat constituționalitatea amnistierii femeilor cu copii în vârstă de până la opt ani.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Legea privind amnistia în Moldova a vizat peste 2700 de deținuți

Din punctul de vedere al justificării acordării amnistiei doar mamelor care au copii în vârstă de până la opt ani, Curtea a constatat că, potrivit datelor publicate de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2008, deținuții de sex masculin erau cu aproximativ 95 la sută mai mulți decât cei de sex feminin.

Potrivit Curții, acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți.

”Eliberarea unui număr mare de persoane care nu și-au executat pedepsele, dintre care unii pot fi periculoși, ar putea crea în rândul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța publică”, constată Curtea.

În aceste circumstanțe, magistrații Curții Constituționale au constatat că ar fi foarte dificil, probabil chiar imposibil, ca Parlamentul să elibereze tații în baza acelorași motive invocate în cazul mamelor.

”Astfel, eliberarea de la pedeapsa cu închisoarea doar a femeilor care aveau copii în vârstă de până la opt ani, nu și a bărbaților, are la bază o justificare obiectivă și rezonabilă”, susțin magistrații Înaltei Curți.

Pornind de la cele menționate, Curtea a respins excepția de neconstituționalitate ridicată de către Sergiu Cojocaru, parte în dosarul nr. 21-889/2019, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Curtea a recunoscut constituțional cuvântul „femeie” din teza a doua a articolului 5 din Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0