Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unele pensii au fost majorate cu aproape 2500 de lei. Cine sunt beneficiarii

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Începând cu 1 ianuarie 2019, persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult, pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Peste 2800 de persoane, care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă până în anul 1999 şi care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de 15 ani sau mai mult, primesc deja pensii majorate. Mărimea medie a unei pensii reexaminate este de 4481 de lei, cea de până la reexaminare fiind de 1982 lei.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Schimbări majore pentru bărbații din Moldova care ies din acest an la pensie

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

”Reexaminarea pensiilor reprezintă o altă etapă de realizare a prevederilor Conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova şi anume reducerea inechităţilor din sistemul de asigurări sociale şi asigurarea unui sistem echitabil, sustenabil, transparent”, potrivit CNAS.

Persoanele, care întrunesc condiţiile legii, pot depune în continuare cereri de reexaminare a pensiei la casele teritoriale de asigurări sociale. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă a pierdut carnetul de muncă, atunci poate ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă.

Potrivit prevederilor Legii pentru modificarea unor acte legislative, pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi reexaminate în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Fluxul de știri
0