Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună: Mai mulți copii din Moldova pot primi din aprilie câte 600 sau 1200 de lei

© Sputnik / Раду ПрокаМеждународный день защиты детей
Международный день защиты детей - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii moldoveni care dețin și cetățenia română pot beneficia din 1 aprilie de alocații majorate. Ordonanța Guvernului României a intrat în vigoare după ce șeful statului a promulgat Legea bugetului de stat.

CHIȘUNĂU, 1 apr – Sputnik. Din 1 aprilie, în România au intrat în vigoare alocațiile majorate pentru copii. O ordonanță de urgență în acest sens a fost adoptată de Guvernul român în luna februarie.

Noile valori ale alocațiilor vor fi de 150 de lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai, a precizat ministrul român Muncii , Marius Budăi, citat de agerpres.ro.

Echivalentul în lei moldovenești al acestor alocații de care pot beneficia copiii moldoveni cu cetățenie română este de aproximativ 600 și, respectiv, 1200 de lei moldovenești.

Euro - Sputnik Moldova
Statul român le-ar putea oferi copiilor moldoveni câte 10.000 de euro: Vezi în ce condiții

Potrivit unei explicații anterioare a ministerului de resort, alocațiile majorate vor fi de 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau până la trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, de 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestor cursuri. Totodată, alocaţia va fi de 300 de lei şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani în cazul celor cu dizabilităţi.

Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată în februarie de Guvern român, însă, însă pentru intrarea acestora în vigoare era nevoie ca preşedintele României să promulge Legea bugetului de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 15 martie curent decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019.

De alocație pot beneficia și copiii născuți în străinătate, dar și copiii ai căror părinți au naționalități sau domicilii diferite.

Actele pentru acordarea alocației pentru copil se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor.

Fluxul de știri
0