Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

NATO - Avertisment dur pentru Germania sau șantaj pe față?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaDrapelel statelor NATO
Drapelel statelor NATO - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, a avertizat Germania că, dacă va continua să colaboreze cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G, forțele NATO vor înceta să colaboreze cu partenerii lor germani.

BUCUREȘTI, 14 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Șeful forțelor NATO a declarat în fața unei comisii parlamentare a Congresului SUA, că există anumite temeri referitor la securitatea în cadrul reţelei 5G.

NATO - Sputnik Moldova
NATO va răspunde dacă Rusia va amplasa rachete la frontierele statelor membre

”Ne este teamă că structura comunicațiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lățime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă”, a declarat sursa citată potrivit.

Dacă 5G este ”integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem”, a avertizat el.

Acesta a precizat că, ”pentru militari, aceasta ar fi o problemă”, notează agerpres.ro

Generalul Scaparrotti a fost întrebat despre discuţiile comerciale în curs de desfăşurare în Europa, în special în Germania, cu grupuri de telecomunicaţii chineze cu ar fi Huawei şi ZTE.

Luni, Wall Street Journal a dezvăluit că ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al lui Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier. Acesta i-a semnalat că relațiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunță la companii chineze cum ar fi Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G.

La mijlocul acestei luni, Germania urmează să lanseze licitații pentru viitoarea infrastructură de telecomunicații mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va discuta cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.

Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Șeful NATO: Procesul de extindere spre Est nu este o provocare împotriva Rusiei

Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant şi mai inovativ în raport cu concurenţii săi.

Washingtonul se teme

În schimb, Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un ”cal troian” în scopul spionării comunicațiilor în ţările care folosesc echipamente chineze în reţeaua lor 5G.

Reamintim că Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G. Americanii interzic instituţiilor să achiziţioneze produsele şi serviciile companiei chineze de telecomunicaţii.

Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova
Politică
Gafa lui Stoltenberg: A dat în vileag teama cea mai mare a NATO

De asemenea, SUA încearcă să-şi convingă aliaţii occidentali să facă acelaşi lucru.

Responsabilul pentru afaceri internaționale din cadrul Ministerului Apărării American, Kathryn Wheelbargeer, a precizat că Huawei reprezintă o ”amenințare” pentru toată Europa.

Cei doi oficiali de la Pentagon au refuzat să spună mai multe amănunte despre îngrijorările lor în această sesiune publică. Au spus aleșilor că vor discuta subiectul în profunzime în timpul unei sesiuni cu ușile închise, ce ar urma să aibă loc la o data ulterioară.

Fluxul de știri
0