CHIȘINĂU, 6 aprilie — Maria Dimineț. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană încă provoacă nedumeriri la Bruxelles. Liderii europeni, dar și mulți cetățeni din comunitate, nu înțeleg logica BREXIT-lui. Cale de întoarcere nu există, chiar dacă șase milioane de britanici au optat recent, în cadrul unui referendum, împotriva separării. Opinia acestora nu a interesat însă Guvernul și Parlamentul, chiar dacă UE i-a sugerat Regatului Unit să nu ignore cererea celor şase milioane de oameni.
”Eu vreau să aud de la britanici: de ce BREXIT? Toți cunosc consecințele post BREXIT. De ce 52 la sută dintre britanici au votat pentru ieșirea Regatului Unit din UE”, se întreba retoric, recent, negociatorul UE pentru BREXIT, Michel Barnier, în cadrul unui interviu oferit pentru Euronews.
Ce îi va aduce Marii Britanii independența politică și economică la care aspiră? Mulți experți afirmă că va urma un haos, care îi va afecta nu pe politicieni – cei care, în decursul anilor, prin declarații manipulatoare, au reușit să inoculeze la jumătate dintre britanici convingerea că vor fi mai fericiți în afara comunității europene.
BREXIT- un plan elaborat de conservatorii britanici în anii ‘70
Ideea BREXIT nu datează din 2015, când au demarat discuțile despre necesitatea ieșirii Marii Britanii din UE. Aceasta a fost testată încă în 1975, dar a fost respinsă de 67 la sută dintre locuitorii Regatului Unit. În 2011, profitând de criza economică, Partidul Politic pentru Independența Regatului Unit și Partidul Conservator au început să încurajeze ieșirea Marii Britanii din UE. Parlamentul Britanic a respins atunci propunerea organizării unui referendum BREXIT, dar a acceptat-o patru ani mai târziu.
Politicienii le-au spus oamenilor că le va fi mai bine într-un Regat Unit independent politic și economic de UE. Cum se va schimba însă viața lor, nimeni nu le-a explicat. Probabil că cei care au ales pro BREXIT au crezut că vor scăpa de imigranți, în special musulmani, vor avea un nivel de trai mai bun, tinerii vor avea mai multe oportunități de angajare și vor îmbătrâni frumos într-o țară care va stăpâni lumea, ca în perioada imperiului colonial britanic. Problema este dacă necesitățile cetățenilor și politicienilor pro BREXIT coincid.
Ce trec sub tăcere promotorii BREXIT?
”Este un joc în care nimeni nu cedează. În spatele președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean- Caude Juncker, stau probabil Olanda, Germania și Franța, principalele beneficiare ale exitului fără acord. În același timp, Marea Britanie dovedește incapacitate - mai precis că trăiește de 100 de ani din inerția Commonwealth, a relației cu SUA și a prestigiului de buldog al Europei. Adevărul că britanicii, singuri, nu se descurcă. Și prima criză va fi separarea definitivă a Scoției de Marea Britanie”, a declarat pentru Sputnik-Moldova jurnalistul român Dragoș Dumitriu.
Evenimentele din ultimele săptămâni sugerează o mare discrepanță dintre așteptările oamenilor și interesele politicienilor. Asta o demonstrează disensiunile în jurul acordului care reglementează ieșirea Marii Britanii din UE. Guvernul Teresei May a negociat cu UE un document pe care Parlamentul l-a respins de trei ori. Potrivit deputaților, acesta va provoca Regatului Unit probleme grave politice și economice, după BREXIT.
De ce Parlamentul respinge acordul?
Acordul are multe lacune, care pun în pericol siguranța socială și economică a Regatului Unit. Acesta nu reglementează cum vor coopera economic, ulterior, Marea Britanie și UE, suma exactă achitată de Marea Britanie pentru ieșirea din UE, drepturile cetățenilor europeni care locuiesc sau lucrează pe teritoriul Marii Britanii, după BREXIT.
De asemenea, acordul stipulează că nu va fi fortificată frontiera naturală dintre Republica Irlanda și Irlanda de nord, care a decis să rămână în componența UE. Această situație este inadmisibilă, în lipsa unui plan post-BREXIT, deoarece afectează siguranța economică a UE.
Pacea din Irlanda de Nord, în pericol după BREXIT?
În același timp, consolidarea frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda va afecta viața oamenilor din ambele țări și riscă să reanime conflictul nord irlandez, care a durat 30 de ani și a făcut aproape 4000 de victime. În acest context, negociatorul UE pentru BREXIT, Michel Barnier, a explicat pentru Euronews următoarele:
”Eu vreau să apăr pacea în Irlanda. Orice produs care ajunge în prezent în Irlanda de Nord este din Marea Britanie. Și acest produs, imediat, poate fi livrat în Franța, Germania, Polonia deoarece avem o piață comună. De aceea, trebuie să avem un mecanism exact de control al comerțului dintre UE și Marea Britanie, spre binele cetățenilor europeni, economiei și businessului”.
Deși acordul, în această variantă, categoric nu este acceptat de Parlament, Guvernul nu se grăbește să-l îmbunătățească și să ofere soluții pentru problemele disputate. Teresa May a solicitat însă, de două ori, amânarea termenului de ieșire a Regatului Unit din UE: 22 mai și 30 iunie. Conducerea Uniunii Europene va analiza, săptămâna viitoare, ultima solicitare a premierului britanic. Dacă răspunsul va fi pozitiv, atunci Regatul Unit va trebui să participe la alegerile Parlamentului European, care vor avea loc la sfârșitul lunii mai. Liderii europeni estimează însă că Marea Britanie nu va reuși, până în 30 iunie, să negocieze un nou acord cu UE, și că BREXIT-ul dur este inevitabil.
Vom reveni cu noi informaţii.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.