Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertizare „post-Brexit” - Aceşti cetăţeni europeni se vor confrunta cu mari probleme

CC0 / Pixabay / stux / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
O organizaţie caritabilă avertizează că, în cazul unui Brexit dur, o categorie numeroasă de cetăţeni europeni din Regatul Unit se va confrunta cu o situaţie dificilă.

BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik, Doina Crainic. Fundaţia Thomson Reuters, organizaţia caritabilă a trustului media omonim, atrage atenţia că mii de europeni fără adăpost din Regatul Unit ar putea avea probleme şi mai mari după Brexit, riscând să fie închişi sau expulzaţi.

Brexit - Sputnik Moldova
Ultima oră: Nu va mai fi o amânare a Brexit – Iată care este termenul limită

Mai multe asociaţii de caritate se tem că nicio amânare a Brexit nu va fi suficientă pentru ca miile de oameni fără adăpost să îşi pregătească actele şi să urmeze procedurile care le-ar putea permite să rămână legal în Regatul Unit.

Piotr, un polonez de 39 de ani, care trăieşte pe străzile oraşului Northampton din centrul Angliei, spune că este îngrijorat cu privire la Brexit şi, deşi îşi poate dovedi identitatea cu acte, spre deosebire de alţi oameni fără adăpost, se teme că va fi expulzat. „Vreau să rămân legal în Anglia”, a declarat el pentru fundaţia caritabilă, potrivit Agerpres.

Mulţi prieteni de-ai săi din Lituania s-au confruntat cu o ostilitate crescută după referendumul pentru Brexit din 2016, iar comunitatea sa este tot mai îngrijorată.

Potrivit unui raport al firmei de consultanţă WPI Economics, comandat de asociaţiile naţionale de caritate care pledează în apărarea europenilor fără adăpost, aceste persoane cu cetăţenie europeană sunt un grup vulnerabil care riscă să întâmpine cele mai mari dificultăţi.

Potrivit unei evaluări a guvernului britanic, în fiecare noapte, pe străzile Angliei dorm aproximativ 1000 de cetăţeni din UE, adică aproximativ unul din cinci oameni fără adăpost. Organizaţiile de caritate susţin însă că numărul total este mult mai mare dacă se ţine seama de cei „ascunşi”, care stau câte o noapte pe la cunoştinţe sau prieteni, se adăpostesc în locuinţe temporare sau dorm prin mijloacele de transport. Mulţi dintre aceştia nu au documente de identitate, astfel că riscă să rămână în condiţii ilegale şi nu vor avea acces la servicii medicale, pensii şi la alte ajutoare sociale.

Brexit - Sputnik Moldova
Reprezentanul Uniunii Europene: „Nu există condiții politice pentru anularea Brexit”

De asemenea, raportul WPI arată că probabilitatea de a nu cunoaşte termenele-limită care se apropie, de a nu avea acces la internet sau de a se teme de contactul cu autorităţile este mai ridicată în cazul europenilor fără adăpost.

„Oricine nu îşi poate legaliza statutul până la data-limită (...) ar putea fi arestat sau deportat”, potrivit lui Zoe Gardner, consilier politic în cadrul organizaţiei caritabile pentru asistenţă juridică JCWI, care apără drepturile imigranţilor.

Regatul Unit s-ar putea retrage din UE pe 22 mai, dacă parlamentul aprobă acordul propus de guvern. În caz contrar, britanicii trebuie să prezinte un alt plan până pe 12 aprilie, să accepte un Brexit fără acord, sau chiar să rămână în bloc.

Fluxul de știri
0