CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Tema integrării europene este abordată tot mai rar de către politicienii moldoveni, aceștia vorbind tot mai des despre ”promoldovenism” și îndepărtându-se de intrigile și vectorii geopolitici.
Toate acestea au o explicație logică, spune expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter.
„Nu există niciun fel de final al procesului de integrare europeană. Integrarea europeană presupune integrarea Moldovei în Europa, însă nimeni nu propune acest lucru. Să vorbești de integrare europeană, când nimeni nu-ți propune să te integrezi, înseamnă cel puțin să-ți înșeli alegătorii”, a spus politologul.
Uniunea Europeană nu a reușit să formuleze o agendă clară privind integrarea europeană a Moldovei, afirmă expertul.
„Putem spune că integrarea europeană este scopul nostru. Însă problema este că, ar fi de dorit ca despre acest lucru să vorbească și cealaltă parte. Însă cealaltă parte vorbește despre acest lucru în termeni evazivi, cu multe lucruri tăcute sub tăcere, preferând să-i acorde periodic sume nu prea mari de bani, iar de cele mai multe ori nu-i acordă deloc, motivând prin faptul că Moldova nu-i cheltuie corect și că în Moldova corupția a atins un nivel înalt”, a menționat Bruter.
Niciun fel de procese de integrare nu trebuie să înlocuiască activitatea de bună calitate a autorităților țării.
„Întotdeauna mi s-a părut incorect să se vorbească de integrarea europeană ca despre un oarecare factor politic intern al țării. Integrarea europeană nu trebuie să înlocuiască lucrurile concrete pe care le fac autoritățile concrete”, a declarat analistul.
Bruter susține că noțiunea „integrare europeană” va răsuna din ce în ce mai rar în discursurile politicienilor moldoveni.
„Când spunem că integrarea europeană înlocuiește activitatea spitalelor, serviciile drumarilor și de evacuare a gunoiului, acest lucru înseamnă deja că sunt substituite noțiunile. Pentru ca sistemul de sănătate din Moldova să funcționeze mai bine, nu este deloc obligatoriu ca acesta să se integreze în Europa. Pentru aceasta este suficient schimbul de informații și de experiență. Integrarea europeană ca factor politic intern al țării va dispare definitiv”, a concluzionat expertul.