Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluirile lui Pavel Filip: De ce a fost nevoie de mega-reformă la Academia de Științe

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaÎntrevederea dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei
Întrevederea dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul în exercițiu Pavel Filip a avut o discuție cu membrii Academiei de Științe a Moldovei și un grup de savanți din țară.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea dintre premierul în exercițiu Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți din țară.

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Încă un pas spre alegerea președintelui AȘM

Filip a declarat în cadrul acestor discuții că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate.

”Până la reformă, conducerea AȘM muncea nu atât pentru știință, cât pentru gestionarea patrimoniului. Acum, AȘM nu mai trebuie să se ocupe de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, dar se poate concentra nemijlocit pe știință. Urmare a reformei, AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”, a menționat premierul în exercițiu.

Pavel Filip a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sunt gestionați acești bani.

”Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încât să ne mândrim cu știința națională”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atât a științei fundamentale, cât și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Se decide soarta AȘM: Cine a fost înaintat la funcția de președinte al instituției >>>

AȘM urmează să prezente un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta MECC în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și inovării în următorii patru ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.

Fluxul de știri
0