Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Din 1 iulie am putea avea alte prețuri la asigurarea auto obligatorie și Carte Verde

© Sputnik / OsmatescoTatiana Ciobanu
Tatiana Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
În 2019, Moldova va trece treptat la procesul de liberalizare a pieței asigurărilor. Asta înseamnă că regulatorul nu va mai stabili tarifele pe piața de asigurări. Despre aceasta a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova șeful direcției generale asigurări în cadrul CNPF, Tatiana Ciobanu.
Din1 iulie am putea avea alte prețuri la asigurarea auto obligatorie și Carte Verde

Funcționarul a menționat că este prevăzut expres termenul de 1 iulie 2019, dată la care trebuie să demarăm procesului de liberalizare a pieţei asigurărilor. Dacă la ora actuală prețul la RCA internă și Carte Verde sunt stabilite de autoritatea de supraveghere, după 1 iulie companiile de asigurări, pornind de la capacitățile financiare pe care le vor avea, vor stabili singure prețul.

Tatiana Ciobanu a mai declarat că liberalizarea pieţei asigurărilor din Moldova va fi realizată etapizat pentru a nu crea disfuncționalități pe piață. Funcționarul s-a referit la procese similare care au avut loc în România, unde unele companii de asigurare au dat faliment după ce statul vecin a liberalizat, în 2007, piața de asigurări.

„Comisia Națională a Pieței Financiare, cu suportul Băncii Mondiale, se află într-un proiect de reformare a pieței de asigurări. Experții ne-au făcut o radiografie a pieței, să vedem care sunt punctele sensibile, unde să modificăm anumite acte normative. Piața de asigurări în Moldova este una fragilă. Avem o foaie de parcurs, care trebuie executată până la 1 iulie, privind implementarea măsurilor prudențiale față de companiile de asigurări. Aceste companii vor trebui  să-și fortifice capacitățile și să poată să suporte această liberalizare fără anumite șocuri,” a mai punctat Tatiana Ciobanu.

Asiguratorii consideră că liberalizarea pieţei ar putea duce la înţelegeri de cartel şi la scumpirea serviciilor. Totodată, mai mulți experți sunt de părere că liberalizarea pieţei asigurărilor de răspundere civilă trebuie făcute pe etape pentru a evita un impact nefast asupra pieței de asigurări.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0