Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Înscrierea copiilor în Clasa I: Etapele când părinții pot depune actele - detalii

CC0 / Pixabay / Mariamichelle / Sală de clasă. Poză simbol
Sală de clasă. Poză simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Părinții pot depune actele pentru înscrierea copiilor în clasa I. Înscrierea copiilor în clasa I-a, pentru anul de studii 2019-2020, va avea loc în două etape - detalii.

CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Înscrierea copiilor în clasa I-a în instituțiile de învățământ din Capitală, pentru anul de studii 2019-2020, va avea loc în două etape, potrivit ordinului Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău.

Școală - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 aprilie, o nouă modalitate de înscriere a copiilor la școală: Pași de urmat

Totodată, astăzi, pe 1 aprilie, a fost lansată platforma online escoala.chisinau.md pentru înscrierea copiilor la școală. Potrivit autorităților, procedura de înscriere on-line are drept scop asigurarea accesului la educaţie a fiecărui copil, transparentizarea procesului de înscriere a copiilor în clasa I, minimizarea riscurilor de corupţie în instituţiile de învăţământ primar şi secundar, ciclul I şi II, din municipiul Chişinău.

Escoala.chisinau.md cuprinde toate instituțiile de învățământ care au clasa întâi.

Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a

Potrivit calendarului aprobat de Direcția Educație, prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I va avea loc în perioada 1 aprilie - 13 iunie. În acest interval urmează ca să fie depuse, completate și validate actele de înscriere a copiilor în clasa 1 în instituția de învăţământ din districtul şcolar. (Vezi aici districte de şcolarizare pentru anul 2019-2020)

În perioada 20 - 24 mai vor fi organizate probele de aptitudini specifice profilului pentru copiii din districtul școlar respectiv (în instituţiile cu clase de profil aprobate de organul local de specialitate în domeniul învăţământului şi coordonate cu Ministerul Educaţiei) şi vor fi anunţate rezultatele probelor.

A doua etapă de înscriere a copiilor în clasa II

A doua etapă de înscriere (pentru copiii care nu au reușit să fie școlarizați în prima etapă) va avea loc în perioada 17 iunie - 30 august. Pe data de 30 august va fi validată și afișată lista finală a copiilor înscriși în clasa I.

Elevi, în clasa I-a - Sputnik Moldova
Educație
Înscrierea copiilor în clasa I: Lista actelor necesare - detalii

În conformitate cu metodologia de înscriere a copiilor în clasa I-a, toţi copiii care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar urmează a fi înscriși obligatoriu în clasa I-a, fără probe de concurs. Cei care nu au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar pot fi înscrişi în clasa I-a, dacă instituţia dispune de locuri disponibile.

Copiii pot fi înscriși în clasa I în instituțiile de învățământ din alte districte școlare ori alte localități, decât cele din care provin aceștia, în conformitate cu prevederile prezentei Metodologii și a orarului de înscriere, doar pe locurile rămase libere, după înscrierea copiilor din districtul școlar stabilit Școlile cu profil de arte şi sport, înscrierea are loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului.

© Sputnik / Вадим РусуPrimul an de școală
Înscrierea copiilor în Clasa I: Etapele când părinții pot depune actele - detalii - Sputnik Moldova
Primul an de școală
Fluxul de știri
0