Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 aprilie, un nou Cod Administrativ: ce premiere avem

Abonare
Din 1 aprilie, intră în vigoare Codul Administrativ al Republicii Moldova. Documentul este o premieră pentru țara noastră.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Codul Administrativ definește modul de funcționare a instituțiilor și autorităților administrației publice, sistematizând toate reglementările legale referitoare la procedura administrativă şi contenciosul administrativ într-un singur act legislativ pentru a asigura claritate, coerenţă şi accesibilitate.

Noile reglementări determină domeniul de aplicare a procedurii administrative, modul de desfăşurare a procedurii administrative, participanţii la procedura administrativă, fazele procedurii administrative, operaţiunile administrative, contractele administrative, executarea şi respectarea actelor administrative, controlul administrativ şi căile de atac.

Сельский дом - Sputnik Moldova
Societate
Gata: din martie, nu mai putem lăsa atât de ușor moștenire urmașilor și rudelor

Documentul reglementează emiterea de acte administrative de către autoritățile publice, mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni și cuprinde totalitatea actelor legislative care, în prezent, stabilesc raporturile juridice de drept administrativ.

În premieră, este reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, este dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. Codul Administrativ mai reglementează procedura de notificare în cadrul procedurii necontencioase, fiind instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părţi atât în procedura necontencioasă, cât şi în cea contencioasă.

Codul Administrativ este structurat în patru cărți, care se referă la uniformizarea soluţiilor legale şi reglementarea situaţiilor juridice semnalate de jurisprudenţa administrativă. La fel, prevede simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei publice prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor și asigurarea stabilităţii procedurilor administrative.

Codul Administrativ este inițiativa legislativă a unui grup de deputați și a fost votat de Parlament în iulie 2018.

Fluxul de știri
0