Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova - țara în care nu există nicio evidență a copiilor de etnie romă

© Sputnik / OsmatescoLiudmila Lefter și Ion Babici
Liudmila Lefter și Ion Babici - Sputnik Moldova
Abonare
Discriminați până și de autorități. În anul 2019, autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate.

CHIȘINĂU, 26 mart - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere. Se întâmplă în anul 2019, la 26 de ani de când Moldova s-a angajat față de Organizația Națiunilor Unite să elimine toate formele de discriminare. Mai mult, în ultimii ani, țara noastră a beneficiat de bani mari de la instituțiile internaționale pentru a-i integra pe romi în societate.

”Dacă e să ne referim la discriminarea pe criteriul etnic, romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni. Anterior, în adresa Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii au parvenit plângeri în care victimelor li s-a blocat accesul în frizerie sau în localuri de agreement. Astăzi nu mai avem astfel de plângeri, dar asta nu înseamnă că discriminare nu este”, a declarat președintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, Ian Feldman, pentru Radio Sputnik Moldova.

Marin Alla - Sputnik Moldova
Se întâmplă în Chișinău! Elevă bătută de colegi pentru că este de etnie romă

Un studiu realizat de UNICEF Moldova și Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în orașele Soroca și Otaci și satul Vulcănești din raionul Nisporeni, localități cu un număr impunător de romi, confirmă cele spuse de Ian Feldman. Cercetarea arată că, în anul 2016, în localitatea Vulcănești și orașul Soroca niciun copil de etnie romă nu frecventa grădinița, iar în orașul Otaci, din cele două instituții preșcolare, doar una era frecventată de copii romi.

„Atunci, reprezentanții primăriei spuneau că părinții nu vor să-și ducă copiii la grădiniță, iar de pe altă parte, părinții spuneau că li se impun diferite bariere, precum diferite taxe, sau sunt ignorați de către educatori sau profesori”, a declarant președintele Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, Ion Babici, în studioul Radio Sputnik Moldova.

La trei ani de la implicarea Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, cu sprijinul UNICEF, grădinițele și școlile din cele trei localități au ajuns să fie frecventate de copiii de etnie romă.  

„Astăzi avem instituționalizați 70 de copii de etnie romă în localitatea Vulcănești, iar în Soroca avem peste 90 de copii care merg la două instituții de învățământ. Cert este că noi nu vrem să ne limităm doar la asta. Noi vrem ca acești copii să-și dorească să continue studiile, să vrea să se angajeze în câmpul muncii”, adaugă Ion Babici.

Cel mai grav este că în multe din localitățile Moldovei autoritățile publice locale nu-și dau niciun interes să-i ia la evidență pe copiii de etnie romă.

„Dacă mergi astăzi într-o localitate în care locuiesc reprezentanți de etnie romă și-i întrebi pe reprezentanții autorităților publice locale câți copii de etnie romă sunt în acea localitate, nu primești niciun răspuns. Dacă iei listele de la școală – găsești un tablou, dacă mergi la asistența social găsești o cu totul altă situație, iar dacă mergi pe ulițele satului – vezi care este, de fapt, realitatea”, spune specialistul UNICEF în Educație, Liudmila Lefter.

„Cu părere de rău, noi avem tineri de etnie romă care nu au fost luați la evidență. Dacă mergi și întrebi de autoritățile publice locale ale orașului Soroca câți romi avem în acest oraș, ei răspund simplu că nu au niciun fel de date”, adaugă președintele Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, Ion Babici.

Cât de accesibile sunt serviciile medicale și cele sociale pentru reprezentanții comunității rome, dar și cât de deschiși sunt angajatorii atunci când în biroul lor intră un reprezentant al comunității rome, aflați în emisiunea atașată mai jos.

Datele recensământului din 2014 arată că în Republica Moldova sunt 9323 de romi. Experții spun că, de fapt, cifra reală a acestora ar fi cu mult mai mare.

Fluxul de știri
0