Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Se întâmplă în Chișinău! Elevă bătută de colegi pentru că este de etnie romă

© Photo : Facebook / Marin AllaMarin Alla
Marin Alla - Sputnik Moldova
Abonare
Caz șocant la Liceul „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Chişinău. O elevă din clasa a VII-a a ajuns la spital, după ce a fost bătută cu bestialitate de colegii de clasă pentru faptul că este de etnie romă
Se întâmplă în Chișinău! Elevă bătută de colegi pentru că este de etnie romă

Potrivit reprezentanţilor coaliției „Vocea Romilor”, coșmarul adolescentei a început pe 20 decembrie, când aceasta a fost bătută cu pumnii și picioarele de către o colegă chiar în curtea școlii. Atunci, copila a ajuns în spital cu comoţie cerebrală şi mai multe leziuni. Chiar dacă părinții fetei s-au adresat conducerii Liceului, după revenirea din vacanță, situația nu s-a schimbat. Mai grav, niciun coleg de clasă nu vorbea cu ea. Singurele cuvinte în adresa adolescentei fiind discriminatorii și jignitoare. Motiv pentru care mama fetei a decis să meargă din nou la școală. Conflictul a luat însă amploare, iar pe 16 ianuarie au avut loc noi violențe.

„Pe data de 20 decembrie am fost sesizați de părinții unei eleve a Liceului „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Chişinău, care spun că fiica lor a fost bătută cu bestialitate de o colegă de clasă pentru faptul că este de etnie romă. În prima conferință am încercat să sensibilizăm autoritățile responsabile pentru a soluționa problema, dar ne-am trezit că pe data de 9 ianuarie acest caz s-a repetat", a declarant reprezentantul Coaliţiei „Vocea Romilor" Marin Alla în cadrul unei conferințe de presă. 

Reprezentanții Coaliției „Vocea Romilor" fac apel la instituțiile responsabile să se implice pentru a soluționa problema.

„Coaliţia „Vocea romilor" este îngrijorată de situația creată și își dorește schimbări. Romii din Republica Moldova vor să facă carte. Avem o situație paradoxală: copiii romi vor să facă carte, dar întâmpină astfel de bariere. Copiii, influențați de părinți, contribuie la perpetuarea acestei discriminări, motiv pentru care copiii de etnie romă nu-și pot continua studiile. Noi nu ne vom asocia, așa cum au făcut-o părinții elevilor din clasa respectivă, dar așteptăm implicarea Procuraturii, a Direcției de Învăţământ a municipiului Chișinău, precum și a avocatului poporului și a Ministerului Educaţiei, pentru ca astfel de situații să nu se repete", adaugă Marin Alla. 

Cazul este cercetat de Inspectoratul de poliție Botanică. Interesele adolescentei de etnie romă vor fi reprezentate în instanță de un avocat al organizației neguvernamentale „Promo-LEX".

Fluxul de știri
0