Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova rămâne fără medici: Raioane în care este o criză acută de specialiști

© Sputnik / Ivan Rudnev / Accesați arhiva multimediaMedici
Medici - Sputnik Moldova
Abonare
În mai multe spitale din raioanele țării există o criză acută de brațe de muncă.

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Nu este un secret că în Moldova este o criză acută de brațe de muncă. Majoritatea specialiștilor buni a ales să plece peste hotarele țării pentru un viitor mai bun. Așa se face că în unele instituțiile din țară ”bate vântul”.

Olga Clipii și Cujbă Rodion - Sputnik Moldova
Zeci de viitori medici, pe Aeroportul Chișinău – motivul pentru care s-au mobilizat

Fie că este vorba de spital, ambulatoriu sau medicină de familie, numeroase localități din Moldova, în special, din zona de sud, sunt grav afectate de lipsa cadrelor medicale. În unele cazuri, spitalele lucrează cu aproape jumătate din personalul de care au nevoie, scrie sanatateinfo.md.

În 22 de raioane din țară numărul medicilor care muncesc a scăzut. De exemplu, la Spitalul Raional Cahul gradul de asigurare cu medici a fost anul trecut de 68,4 la sută, mult mai prost decât în 2017, când instituția era asigurată cu medici 80 la sută. La Spitalul raional Cimișlia se atestă o acoperire cu medici de numai 63 la sută.

Și în cazul acestui spital lucrurile au involuat foarte mult într-un singur an. Dacă e să comparăm datele pentru 2017, gradul de acoperire era destul de ridicat – de peste 80 la sută.

Și la spitalul din Telenești se atestă cea mai slabă acoperire cu lucrători medicali – de numai 65 la sută. Cu cei mai mulți angajați se pot lăuda administratorii  spitalelor din municipiul Chișinău, dar și cele din Anenii Noi, Strășeni, Florești, Nisporeni și Edineț.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Ce trebuie să faci dacă mai mulți medici ți-au pus diagnoze diferite

Și în secțiile consultative se atestă o lipsă acută de personal. În raioanele Leova, Strășeni și Florești sunt angajați cei mai puțini specialiști, cu un grad maxim de acoperire de 65 la sută.

Asigurarea cu medici de familie

La Cantemir se atestă cea mai slabă acoperire cu medici de familie. Instituțiile au numai jumătate din numărul de doctori care trebui să acorde ajutor medical oamenilor. Și pare să fie cu fiecare an tot mai rău. De asemenea, în raioanele Hâncești și Nisporeni situația este critică. Din 10 medici necesari sunt disponibili numai 6.

Câți medici au plecat din sistemul public de sănătate

Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2018 activau 10.033 de medici cu 254 mai puțini decât în 2017. Ceea ce înseamnă că sistemul a pierdut peste 250 de doctori în doar un singur an.

Plecările masive s-au atestat și în cazul asistentelor medicale, iar cifrele arată îngrijorător: peste 670 de asistente medicale au părăsit sistemul public în doar un singur an. Astfel, în 2018 mai activau 20 de mii 230 de asistente medicale și personal medical mediu.

Fluxul de știri
0