Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Filat a pierdut la CEDO - Document

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a respins cererea înaintată de avocații lui Vladimir Filat în care acesta se plânge de condițiile de detenție.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins astăzi, 28 martie, ca inadmisibilă cererea depusă de avocații lui Vladimir Filat privind condițiile de detenție. Decizia a fost publicată astăzi pe site-ul oficial al CEDO.

Înalta Curte a examinat cererile a cinci reclamanți din Republica Moldova, care s-au plâns în fața Curții în baza Articolului 3 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertății Fundamentale, invocând condițiile materiale inadecvate de detenție și, în unele cereri, lipsa asistenței medicale corespunzătoare, precum și lipsa unui remediu efectiv pentru realizarea drepturilor lor. Este vorba despre cererile depuse de avocații cetăților Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr, Roman Zvezdenco, Ion Moțpan și ai fostului premier Vladimir Filat.  

Făcând referire la decizia sa în cauza Draniceru și având în vedere noul remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, instituit în Republica Moldova în baza Legii nr. 163 din 20 iulie 2017, în vigoare din 1 ianuarie 2019, și a Legii nr. 272 pentru modificarea Codului de procedură penală, Curtea a considerat că, în principiu, acesta ar putea remedia în mod adecvat încălcările Convenției provocate de anumite condiții precare de detenție.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vede Filat de la geamul celulei sale

Cu toate acestea, Curtea subliniază că această concluzie nu va prejudicia în niciun fel o eventuală reexaminare, după caz, a chestiunii cu privire la eficiența remediului respectiv în funcție de deciziile pronunțate de către instanțele naționale și a executării lor efective. Ea își păstrează competența de ultim control cu referire la plângerile formulate de către eventualii reclamanți care vor fi epuizat căile de recurs interne disponibile.

De asemenea, Curtea a considerat că noul remediu instituit prin aceste legi este adoptat, în principiu, în conformitate cu criteriile enunțate în hotărârea Shishanov și că el ar putea fi considerat a priori efectiv pentru contestarea condițiilor inadecvate de detenție în Republica Moldova.

Ținând cont de circumstanțele prezentate, Curtea a declarat cererile reclamanților inadmisibile din cauza neepuizării remediul național în acest sens.

Deciziile sunt disponibile în limba franceză și pot fi accesate pe pagina web a CEDO.

Fostul premier și deputat Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a fost reținut de ofițerii CNA chiar în sala Parlamentului pe data de 15 octombrie 2015. În prezent, pe rol se mai află un dosar deschis pe numele lui Filat, unde acestuia i se incriminează spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vladimir Filat este deținut în Penitenciarul 13 din Chișinău.

Fluxul de știri
0