CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Oamenii de știință din Siberia, împreună cu colegii lor de la Institutul Jožef Stefan din Slovenia, au elaborat un nanoantibiotic eficient pentru cicatrizarea rănilor grave, în componența căruia au fost utilizați fitocomponenți obținuți din extractele plantelor acvatice răspândite pe teritoriul Siberiei de Est, informează RIA Novosti.
Nanoantibioticele au fost elaborate pe bază de argint și zinc. Totodată, plantele medicinale siberiene Bupleurum aureum și Heracléum au servit drept materie primă pentru extractele de bază.
„Noi elaborăm și perfecționăm materialul biomedical pentru cicatrizarea rănilor pe bază de celuloză bacteriană care are o eficiență demonstrată în tratamentul rănilor complicate infectate, arsurilor și escarelor. Particularitatea acestui material constă în faptul că antibioticul care se absoarbe în crustă și care este compus din nanoparticule de metale este preparat cu ajutorul extractului din planta medicinală Bupleurum aureum”, a declarat profesorul Svetlana Prudnikova.
Se menționează că în momentul de față celuloza bacteriană este aplicată pe larg în toată lumea ca material pentru pansament datorită biocompatibilității sale înalte. Ea absoarbe bine lichidul eliminat de țesuturile inflamate și se desprinde ușor de rană, însă nu are acțiune antimicrobiană, de aceea îmbogățirea ei suplimentară cu nanoantibiotice poate spori considerabil calitățile de cicatrizare a rănilor.
„Utilizarea agenților de regenerare pentru obținerea nanoantibioticelor nu este întotdeauna nepericuloasă, spre deosebire de extractele din plante medicinale care nu au acțiune toxică sau agresivă. Savanții siberieni au folosit pentru producerea acestui material o tulpină de bacterii proprie, de productivitate înaltă, capabilă să sintetizeze celuloza bacteriană pe diferite substraturi. În ceea ce privește nanoantibioticul, îmbogățirea acestuia cu fitocomponenți a extins considerabil spectrul său de acțiune”, afirmă savanții.
Potrivit datelor obținute de oamenii de știință, antibioticele lor au demonstrat cea mai mare eficiență împotriva bacilului piocianic, a MRSA (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus) care provoacă afecțiuni greu de tratat (sepsis, pneumonie) și a E. coli (Escherichia coli).
„Datele obținute permit ca nanoantibioticele pe bază vegetală să fie considerate una dintre cele mai eficiente alternative în combaterea agenților patogeni rezistenți la medicamente”, a specificat Prudnikova.