Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Petiţia „anti-Brexit”, respinsă: UE nu-i poate trăda pe cei 6 milioane de oameni

CC0 / Pixabay / daniel_diaz_bardillo / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul britanic a respins oficial petiția în care 5,8 milioane de semnatari cereau anularea Brexit. Totuşi, petiţia ar trebui să fie dezbătută luni, 1 aprilie. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacţionat astăzi la această decizie a guvernului britanic.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Guvernul britanic a respins petiția pentru rămânerea în UE, deși aceasta a acumulat deja peste 5,8 milioane de semnături. Potrivit Cabinetului, ignorarea rezultatelor referendumului pentru Brexit ar submina încrederea în democrația britanică, relatează Sputnik France, cu referire la BBC.

Brexit - Sputnik Moldova
Avertisment Post-Brexit: Cetăţenii europeni din UK, pe punctul de a-şi pierde drepturile

Autoritățile britanice au declarat că vor să respecte rezultatele referendumului și să colaboreze cu Parlamentul pentru a încheia acordul care va asigura ieșirea din UE.

„Acest guvern nu va revoca articolul 50 [din Tratatul privind Uniunea Europeană]. Vom respecta rezultatele referendumului din 2016 și vom colabora cu parlamentul pentru a ajunge la un acord care să garanteze ieşirea din Uniunea Europeană”, a afirmat guvernul.

În conformitate cu legislația britanică, orice petiție publicată pe site-ul guvernului și care acumulează mai mult de 100.000 de semnături trebuie examinată în parlament, fără a fi supusă la vot. Petiția va fi dezbătută luni, 1 aprilie.

„Guvernul recunoaște numărul considerabil de persoane care au semnat această petiție. Cu toate acestea, aproape trei sferturi din electorat a luat parte la referendumul din 2016, având convingerea că rezultatul va fi respectat. 17,4 milioane de persoane au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene, acordând astfel cel mai important mandat democratic de până acum pentru o acțiune direcţionată către guvernul britanic”, se mai precizează în document.

Ca reacţie la măsura guvernului britanic de respingere a petiţiei, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE nu îi poate „trăda” pe cei 6 milioane de britanici care au cerut revocarea Articolului 50.

Theresa May - Sputnik Moldova
Brexit: Theresa May va părăsi postul dacă va fi votat Acordul

„Înaintea Consiliului European, am spus că trebuie să fim deschişi către o amânare lungă dacă Regatul Unit dorește să-și regândească strategia privind Brexit, ceea ce ar însemna, desigur, participarea Regatului Unit la alegerile pentru Parlamentul European. (...) Nu-i putem trăda pe cei șase milioane de oameni care au semnat petiția pentru anularea Articolului 50, pe cei un milion de britanici care au demonstrat în campania People's Vote, sau majoritatea în creştere a persoanelor care vor rămânerea în Uniunea Europeană”, a declarat astăzi, în Parlamentul European, Donald Tusk, citat de Sputnik Internaţional.

Petiția solicită guvernului să abroge articolul 50 și să mențină Marea Britanie în Uniunea Europeană, adăugând că „guvernul a declarat în repetate rânduri că ieşirea din UE este voința poporului. Trebuie să dezminţim acest lucru demonstrând că în prezent ideea rămânerii în UE are un puternic sprijin din partea publicului”.

La referendumul din 2016, 52% dintre britanici au votat pentru Brexit.

Pe 20 martie, Theresa May a cerut UE amânarea Brexitului până la 30 iunie. Însă șefii de stat și de guvern ai celor 27 de state membre ale UE au convenit amânarea Brexit până cel târziu la 22 mai, cu condiția ca Parlamentul britanic să aprobe acordul de retragere săptămâna viitoare. Camera Comunelor a respins deja de două ori acordul, în ianuarie și martie.

Fluxul de știri
0