Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensiile în Moldova: ce s-a schimbat în acest an

© Sputnik / Пенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Începând cu 1 ianuarie, mai multe categorii de pensii din Moldova au fost majorate, iar unele au fost reexaminate. CNAS mai anunță că restanțe la plata pensiilor și prestațiilor sociale nu sunt.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că în luna martie toate pensiile şi prestaţiile sociale au fost achitate la timp. În total s-au transferat peste 1,6 miliarde de lei.

”Plăţile respective au fost achitate la timp şi în primele două luni ale anului, iar mai multe pensii şi prestaţii sociale au fost majorate”, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.  

Începând cu 1 ianuarie, au crescut cu 10 la sută pensiile care nu au atins suma de 1589 de lei. De asemenea, a fost majorat cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului cu 658 de lei, de la 5645 de lei la 6303 de lei, a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului persoanelor neasigurate cu 100 de lei, de la 540 de lei la 640 de lei şi a indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină cu 50 de lei.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Schimbări majore pentru bărbații din Moldova care ies din acest an la pensie

Începând cu 1 ianuarie, s-au majorat și pensiile de dizabilitate participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, precum şi membrilor familiilor persoanelor decedate în urma consecinţelor catastrofei de la CAE Cernobâl.

Totodată, din luna februarie s-au mărit după reexaminare pensiile pentru 2817 persoane care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

CNAS aduce la cunoştinţă  că persoanele care ridică pensii şi alocaţii sociale prin intermediul oficiilor poştale se pot adresa până pe data de 23 a lunii în curs. În cazul în care din diferite motive nu au ridicat banii,  se pot adresa în luna următoare. 

Fluxul de știri
0