Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Năstase: “Problema este: ne lasă America, ne lasă Bruxelles-ul?” - Video

© Pixabay / geraltUS-EU relations
US-EU relations - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier român Adrian Năstase a declarat că relația bilaterală româno-chineză ar merita să fie dusă mai departe și a precizat că România își pune niște ”opreliști ciudate”, așa cum alții nu fac.

BUCUREȘTI, 27 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Ieri, cu prilejul lansării volumului ”China. De la strălucirea ascunsă la expansiunea globală” a autorului Șerban Cioculescu, Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, a vorbit despre relațiile bilaterale dintre România și China.

”Relația aceasta bilaterală ar merita să fie dusă mai departe. Problema este: ne lasă America, ne lasă Bruxelles-ul? Uneori, ne punem niște opreliști ciudate pe care alții nu și le pun. Și de aici, unele dintre blocajele pe care domnul ambasador – le știe mai bine decât noi, pentru că a trăit lucrurile astea – însă, fără îndoială că ar trebui să învățăm cum să trăim cu aceste limitări și, mai ales, să învățăm să le ocolim, atunci când ele sunt impuse numai pentru a proteja anumite zone de interese”, a precizat Adrian Năstase. 

Fostul premier a explicat că Europa este o altă etapă de cucerit pentru China

”Problema nu este un interlocutor direct pentru chinezi în acest moment. România are alte priorități, fără îndoială. Dar, în ceea ce privește contractele chinezilor, vizitele care s-au realizat în special la Budapesta și în alte părți – de ce? Pentru că n-am avut curajul să ne asumăm schimbările acestea. Eu cred că România nu trebuie să fie pro americană, pro rusă, pro chineză. Trebuie să își vadă propriile interese și interesele astea le vede într-un coș energetic sau de putere care înseamnă parteneriatul strategic în primul rând cu SUA”, a punctate Năstase.

Diplomatul a menționat, de asemenea, că România a abandonat complet zona Balcanilor, din punctual de vedere al politicii externe și a declarat că relațiile cu vecinii s-au deteriorate, în mare măsură.

El a exemplificat în acest sens relația României cu Ungaria și cu Bulgaria sau cu Marea Neagră.

Fluxul de știri
0