Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNAS calculează cuantumul şi plăteşte ajutor de şomaj – detalii

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din acest an Casa Naţională de Asigurări Sociale calculează cuantumul şi plăteşte ajutorul de şomaj.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Noile reguli au intrat în vigoare din 10 februarie, iar beneficiarii deja pot primi banii în luna martie.

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Societate
Ce sume poate primi de la stat, ca ajutor de șomaj, un cetățean fără loc de muncă

Potrivit prevederilor legii, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă stabileşte dreptul la ajutor de şomaj, iar începând cu 10 februarie casele teritoriale de asigurări sociale stabilesc cuantumul ajutorului de șomaj în baza datelor transmise în regim on-line de către subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă.

”Cuantumul ajutorului de șomaj se calculează reieșind din venitul asigurat al șomerului, realizat la toate unitățile în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer, venit din care au fost achitate contribuții de asigurări sociale”, este precizat într-un comunicat de presă al CNAS.

Venitul asigurat se confirmă în baza informației din contul personal de asigurări sociale al șomerului. Astfel, pentru calcularea cuantumului ajutorului de șomaj nu este necesară prezentarea a unor acte de către șomer.

Cuantumul ajutorului de șomaj se stabileşte în funcţie de circumstanţele în care şomerul a încetat activitatea de muncă:

  •  în cazul încetării activităţii de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activităţii angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal sau în cazul decesului, declarării decedat sau dispărut fără veste, prin hotărârea instanţei de judecată, a angajatorului persoană fizică  –  50% din venitul mediu lunar asigurat al şomerului realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer;
  •  în cazul încetării activităţii de muncă în alte circumstanţe decât cele indicate  -  40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer.
деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ajutorul de șomaj va fi achitat la Poșta Moldovei

Cuantumul lunar al ajutorului de şomaj nu poate depăşi cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

De menţionat, că ajutorul de şomaj se plăteşte pe o perioadă de la 5 la 9 luni, în funcţie de stagiul de cotizare realizat de către şomer: 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puţin 12 luni şi până la 10 ani; 7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani; 9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.

Fluxul de știri
0